În Pantelimon s-au asfaltat 40 de străzi

Proiectul de amenajare a rețelei de canalizare pluviale și asfaltare a 100 de străzi, aflat în curs de desfășurare în orașul Pantelimon, a dat naștere la numeroase comentarii. Cârcotașii și veșnic nemulțumiții, cei care se pricep la toate, nu ratează nicio ocazie să-și exprime criticile cu privire la modul în care se desfășoară lucrările. Dar, în ciuda acestor comentarii, proiectul se desfășoară cu succes.

Ce spun gurile rele? Ba că lucrările se desfășoară lent și provoacă neplăceri și disconfort cetățenilor, ba că unele străzi nu au fost cuprinse în acest program, ba că de ce s-a început dintr-o parte și nu din cealaltă, sau că s-a turnat asfalt la orele 23.00, fapt reclamat la 112. De aceea, publicația noastră a dorit să afle și părerea primarului Marian Ivan, principala țintă a acestor acuzații, critici și comentarii făcute de cei care nu au aflat, încă, faptul că pentru a face omletă trebuie să spargi, mai întâi, ouăle.

 

Orice șantier produce disconfort!

Primarul Marian Ivan recunoaște că a existat o anumită greșeală de comunicare. Mai exact, primăria nu a explicat în amănunt ce presupune o lucrare de asemenea anvergură. Să asfaltezi mai mult de 35 de kilometri, întinși pe 100 de străzi, nu-i de colea. „Un șantier, este adevărat, creează mult disconfort. Oamenii s-au plâns deseori și îi înțeleg. De aceea, am făcut publică o adresă de e-mail, la care cetățenii își pot spune păsurile, iar eu le răspund, fiecăruia în parte. E adevărat, suntem puțin întârziați. Cu vreo două săptămâni, apreciez eu”, recunoaște Marian Ivan. De unde a apărut această întârziere, ne explică tot primarul.

 

Socoteala din târg, nu se potrivește cu cea de-acasă

Sau, în cazul nostru, uneori, situația din teren nu se potrivește cu ceea ce a prevăzut proiectantul. Pentru că, explică Marian Ivan, „Ne confruntăm cu tot felul de situații. În urma săpăturilor găsim cabluri sau conducte despre existența cărora nu știa nimeni, branșamente de gaz, apă și canalizare, într-un cuvânt, decopertările scot la iveală lucruri neașteptate. Pe trei străzi trebuie să relocăm conductele de gaze. Astfel, branșamentele cetățenilor vor fi tăiate iar gazele oprite, timp de câteva ore, urmând ca apoi aceste branșamente să fie refăcute. De aceea, în aceste condiții trebuie găsite soluții tehnice care aduc după sine schimbări în proiectul inițial”.  Și ne dă și un exemplu. Pe strada Viilor există o porțiune pe care s-a turnat beton la o adâncime de 50-60 de centimetri. Spargerea acestuia ar fi o operațiune care ar necesita un timp îndelungat, astfel că s-a hotărât modificarea soluției constructive, iar toate aceste situații atrag după sine unele întârzieri în desfășurarea lucrărilor. Pentru rezolvarea acestor evenimente neprevăzute, ne spune primarul, în fiecare marți se desfășoară o ședință de lucru, la care participă firmele executante, Viarom Construct, Apă Canal Ilfov, firma de gaze, proiectantul, diriginții de șantier, managerul de proiect etc., în care sunt luate în discuție problemele care apar pe teren și se caută soluții.

15 echipe lucrează „la foc continuu”

În mod normal, tehnologia de execuție a lucrărilor presupune decopertarea străzii până la o adâncime de 60 de centimetri, aplicarea unui „sendviș” de piatră spartă, nisip și iar piatră spartă, bine compactat, urmată de turnarea unui strat de asfalt binder și a unuia de uzură. „În momentul de față, avem 40 de străzi finalizate. Cinci străzi sunt pregătite de turnarea asfaltului, care va avea loc astăzi și mâine (8-9 oct. – n.r.), pe alte 15 străzi a fost introdusă canalizarea pluvială și urmează să intre la săpat, pe încă cinci străzi se desfășoară lucrări de decopertare și se montează bordurile, iar pe 7 străzi se pregătește carosabilul pentru turnarea asfaltului. Toate acestea vor fi finalizate în maximum 2 săptămâni. Fiecare din cele 15 echipe are repartizat un număr de străzi și cum termină una se apucă de următoarea. Din câte am văzut, cei de la Viarom, contractantul principal, dar și cei de la subcontractantul Vicecom 95, lucrează profesionist. De altfel, lucrările au fost verificate și de reprezentanții francezi ai EUROVIA, asociatul Viarom, care s-au declarat foarte mulțumiți de calitatea lucrărilor. Sunt de părere și sper ca, până la sfârșitul anului, dacă vremea va ține cu noi, să încheiem cam 80-90% din proiect”, spune primarul Marian Ivan.

 

Vor apărea străzi cu sens unic

În weekend-ul care a trecut a început asfaltarea pe strada Miorița, iar mai spre finalul programului, vor intra în lucru și străzile Duzilor, Eroilor, Ecaterina Teodoroiu, Tudor Vladimirescu și se va reamenaja sensul giratoriu din centrul orașului, ne-a mai informat edilul. „Totodată, unele străzi vor avea sens unic, pentru că directivele UE prevăd amenajarea de trotuare cu o lățime de minimum 80 cm, pe ambele părți ale străzilor. Și pentru că multe străzi din Pantelimon sunt prea înguste, apare astfel necesitatea de a crea sensuri unice, pentru a se face loc trotuarelor, sau să le declarăm străzi pietonale, altfel proiectul nu ar fi fost aprobat. Ar fi apărut astfel un alt inconvenient. Am fi fost obligați să restricționăm tonajul pe multe astfel de stăzi, ceea ce ar reprezenta un inconvenient major pentru traficul din localitate și pentru activitatea economică”, ne-a mai explicat primarul.

 

Reabilitarea școlilor aproape finalizată

Mai exact, lucrările de reabilitare de la „școala mică”, de pe Mioriței, se află „pe ultima sută de metri. Proiectul de reabilitare a celor două școli a fost depus de primarul Marian Ivan, în anul 2009. „A fost un proiect eligibil, dar nefinanțabil. Anul acesta, însă, am reușit să accesăm fondurile rămase de la celelalte proiecte din toată țara. Este vorba de 13 milioane de lei. Deunăzi, eram criticat la un post TV că am făcut o spoială și o zugrăveală de 13 milioane de lei… Nici vorbă de așa ceva. S-au curățat pereții până la zidărie, s-au tencuit și gletuit din nou, au fost schimbate toate instalațiile, sanitare și electrice, vechi de 35 de ani, s-au schimbat caloriferele, ferestrele, parchetul, s-a montat linoleum antibacterian pe coridoare. S-a mansardat clădirea școlii mari, și bineînțeles s-a schimbat acoperișul și am obținut 9 săli de clasă, în plus. Am lansat și licitația pentru mobilier nou, astfel că până anul viitor școlile vor avea un asemenea mobilier. La școala mică se mai lucrează la mansardă, iar din 10 noiembrie, după vacanță, elevii din clasele I-IV vor putea să învețe în această școală, la parter și la etajul I, unde există mobilier. După finalizarea licitației și achiziționarea mobilierului, putem spune că vom avea două școli noi-nouțe!”, afirmă primarul.

 

Mai mulți elevi, la Școala de Vară

El mai spune că la școala mare se vor înființa cluburi de activități practice și artistice. De asemenea, a fost dublat numărul elevilor care vor participa la cele două proiecte inițiate de Marian Ivan – Școala de Vară „Recreația Mare” și „10 de 10”. Astfel, la Școala de Vară din anul viitor vor participa 120 de elevi. Marian Ivan a dat un răspuns și la criticile referitoare la faptul că, pe tricourile purtate de copiii participanți la acest proiect se află numele primarului. „Este proiectul meu! Nu este vorba de ceva politic. Copii au avut tricouri și roșii și albastre și galbene… Și nici despre campanie electorală nu este vorba. Nu scria „votați” pe tricouri. Era doar numele meu și al Consiliului Local. Pentru că nouă ne aparține proiectul și ne mândrim cu el. Iar tricourile le-am dat pentru ca profesorii să-i identifice mai ușor, în timpul deplasărilor, în excursii etc. Iar părinții nu au avut nimic împotrivă! Nu am călcat nicio prevedere legală!”, spune primarul.

Atât, deocamdată, de­spre activitatea edililor din Pantelimon. Vom reveni, în curând, cu alte proiecte care se desfășoară în oraș. Și, veți vedea, nu sunt puține!