Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură anunţă că fermierii români care primesc subvenţii pe suprafaţă trebuie să se pregătească şi pentru modificările din legislaţia europeană. Astfel, potrivit noilor reglementări UE în domeniu, începând cu anul 2020, se va trece la plata unică a subvenţiei pe fermă. Această măsură înseamnă că plata subvenţiei pe suprafaţă (SAPS) şi a subvenţiei pentru animale se va face într-o singură tranşă, pe exploataţie şi în funcţie de suprafaţa cultivată sau numărul de animale care alcătuiesc exploataţia. În aceste condiţii, fermierii vor fi obligaţi să efectueze cadastrarea şi intabularea terenurilor agricole, pentru a nu se ajunge în situaţia în care să fie excluşi de pe lista agricultorilor care primesc subvenţii.
Conform prevederilor actualului regulament de acordare a subvenţiilor pe suprafaţă, în situaţia în care doi fermieri declară la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură că exploatează acelaşi hectar de teren agricol, de unde rezultă că suprafaţa respectivă se suprapune, nici unul nu primeşte subvenţia pe suprafaţă pentru hectarul respectiv, până nu se clarifică situaţia juridică a terenului în cauză, dar primesc subvenţia pentru celelalte suprafeţe pe care le lucrează. Potrivit noilor reglementări, începând cu 2020, când se va trece la plata pe fermă, în situaţia în care apar suprapuneri, nu se va face plata subvenţie pentru niciunul dintre cei doi fermieri, pe întreaga suprafaţă aflată în exploataţie, ceea ce înseamnă că aceştia vor pierde atât subvenţia pe suprafaţă, cât şi plăţile pentru animale.
Conform anunţului făcut de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cadastrarea terenurilor agricole va începe în anul 2015 şi ar trebui finalizată până, cel târziu, în 2018, pentru a se putea efectua plăţile pe suprafaţă către fermieri începând cu anul 2020, când se va modifica sistemul la nivel european. În ceea ce priveşte cheltuielile necesare pentru cadastrarea celor 14 milioane de hectare, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale estimează că ele se vor ridica la suma de 30 de euro pe hectar, iar cea mai mare parte din finanţare se va realiza cu fonduri europene.
Subvenţiile pentru bovine şi ovine, din 10 februarie
Directorul APIA, Mihai Puţintei a anunţat că, începând cu data de 10 februarie 2015, subvenţiile restante pe anul 2014 şi ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) vor intra în conturile crescătorilor de animale, având în vedere faptul că, până la sfârşitul lunii ianuarie, APIA va termina centralizarea efectivelor eligibile şi controlul administrativ al dosarelor. Cuantumul subvenţiei va fi anunţat după finalizarea centralizării. Se estimează că subvenţia (atât la carne, cât şi la lapte) va avea o valoare mai mare decât în anul precedent, având în vedere faptul că suma totală alocată anul acesta pentru acest domeniu a crescut de la 138 de milioane de euro la 152 de milioane de euro.