Liderul liberal, Klaus Iohannis, a declarat, la Iași, într-o conferinţă de presă, că PNL și PDL vor iniţia o moţiune de cenzură în sesiunea parlamentară care începe luni, tema acesteia urmând să fie discutată în ședinţa ACL.

La rândul său, liderul PDL, Vasile Blaga, a spus că moţiunea de cenzură este un semnal politic clar al ACL la adresa guvernării PSD. Întrebat dacă moţiunea ar putea avea ca temă ordonanţa privind migraţia aleșilor locali, Blaga a spus că acest lucru urmează să fie discutat, dar dacă aceasta va fi tema moţiunii de cenzură atunci „și PSD-iștii ar trebui să o voteze“. Blaga a mai spus că una dintre iniţiativele pe care ACL le va promova în viitoarea sesiune parlamentară vizează reducerea TVA-ului cu cinci la sută, și anume de la 24 la 19 la sută. Potrivit lui Blaga, această reducere s-ar face în două etape, 2 la sută de la 1 ianuarie 2015 și 3 la sută de la 1 ianuarie 2016.

Liderul liberal Klaus Iohannis a spus că printre iniţiativele care vor fi puse pe masă de către ACL se referă la gratuitatea primei intabulări și la votul prin corespondenţă, la cea din urmă motivând că sunt prea puţine secţii de votare în străinătate și că, astfel, s-ar da șansa unei participări decente a românilor la vot, oriunde ar fi aceștia în ziua scrutinului. „O moţiune de cenzură mobilizează în Parlament și noi credem că s-a acumulat foarte multă nemulţumire la adresa Guvernului Ponta, nu numai în rândul populaţiei, ci și în Parlament. Avem obligaţia să venim cu o moţiune de cenzură. Nu putem să nu depunem moţiunea cât timp suntem convinși că Guvernul greșește. În această fază nu ne-am făcut calcule câte voturi vom atrage concret. Noi am decis la Iași că este cazul să o introducem, mâine (luni – n.r.) vom contura zona pe care se concentrează textul moţiunii, după care strângem semnăturile. Abia apoi vom vedea câţi alţi parlamentari vor veni alături de noi”, a declarat Klaus Iohannis.

Conform Constituţiei, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor și senatorilor.

Adoptarea unei moţiuni de cenzură presupune votul majorităţii deputaţilor și senatorilor. Din totalul de 575 de senatori și deputaţi, grupurile PNL și PDL numără în prezent 186 de parlamentari.