Candidatul ACL la Președinţie, Klaus Iohannis, a precizat că afirmaţia sa potrivit căreia este un politruc a fost un experiment didactic, o afirmaţie autoironică, cu scopul de a demonstra că PSD se ocupă doar de copiat, folosind cuvântul pentru a-l ataca.

El a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Iași, că bănuia că PSD se ocupă de copiat încă de la Congresul PNL, când afirmaţia sa că va fi un președinte mediator a fost preluată apoi și de Victor Ponta, care a început să spună același lucru. „Nici bine n-am ieșit din Congresul PNL, unde am prezentat viziunea mea asupra instituţiei prezidenţiale, adică un președinte mediator, integrator, dar ferm, care vindecă faliile din societate și care adună specialiști și politicieni, și am constatat, că la puţin timp, domnul Ponta iese exact cu același text, pe care nu l-a avut niciodată înainte. Mi-a dat de gândit”, a spus Klaus Iohannis. 

Un experiment „didactic”

El a explicat că afirmaţia sa, făcută recent, că este un politruc, a fost un experiment didactic, pentru a demonstra că „PSD copiază orice”. „Fiind profesor de fizică de liceu știu cum se construiește un experiment. Experimentul a fost simplu. Într-o întâlnire pe teme de educaţie am făcut această afirmaţia auto-ironică. Evident că nu mi se potrivește. Sunt cunoscut ca un anti-comunist. A fost clar că nu eu sunt acela, dar am vrut să urmăresc ce face PSD cu acea afirmaţie. A copiat-o și a venit exact să mă atace cu acest cuvânt. Experimentul s-a încheiat cu o concluzie clară: PSD nu are vreun proiect politic, vreun proiect de ţară și, neavând vreo abordare pentru români, încearcă să improvizeze și să copieze. Dacă venim noi cu o afirmaţie frumoasă, o regăsim și la ei, dacă vin eu cu o construcţie, care aparent le folosește pentru a mă ataca pe mine ca persoană, o copiază. În loc să vină cu soluţii, ei vin cu copy-paste”, a declarat Klaus Iohannis.