Aeroportul „H. Coandă”

Furtul din bagajele celor care călătoresc cu avionul este, din câte am aflat, un „sport” internațional. Pe mai toate aeroporturile lumii, unii angajați ai companiilor aeriene, care se ocupă de manipularea bagajelor, se îndeletnicesc cu acest „sport”. Cel mai adesea, cad pradă „vămuitorilor” bagajele întârziate sau rătăcite de operatori, care profită de această ocazie pentru a-și burduși sacoșele cu bunurile furate din valizele călătorilor.

Și pentru că nu puteam să nu avem și noi, vorba lui Nae Cațavencu, „faliții noștri”, iată că Poliția Transporturi din cadrul Aeroportului Internațional „Henri Coandă”, de la Otopeni, a reușit să „găbjească” trei practicanți ai sportului amintit, angajați ai companiei aeriene TAROM.

Jaf la… banda transportoare

Despre cum a reușit Poliția Transporturi să pună mâna pe cei trei făptași, ne-a povestit comandantul acestui serviciu, comisarul șef Marian Dinulescu: „Începând din luna iunie a acestui an, am înregistrat mai multe plângeri de la pasagerii care constatau lipsa unor bunuri din bagaje. Cei care au făcut aceste reclamații erau din categoria celor cărora bagajele le soseau cu întârziere, din diverse motive. La primirea bagajelor, aceștia constatau diferențe foarte mari între greutatea de la plecare, față de cea înregistrată la recuperarea acestora. Unul dintre reclamanți a sesizat chiar și o diferență de 10 kilograme. Obiectele sustrase erau din toate categoriile. De la îmbrăcăminte, inclusiv purtată, produse alimentare, cafea, bijuterii, aparatură IT, laptopuri, tablete și  telefoane până la… detergent de rufe.”

Valize „operate estetic”

Comisarul șef Dinulescu ne-a mai arătat cum lucrătorii Poliției Transporturi, urmărind cazuistica în acest domeniu, au constatat, de-a lungul timpului, că aceste furturi se comiteau, îndeosebi, la plecare.

Dar pentru că, în iunie 2013, ei se confruntaseră cu aceleași probleme descrise mai sus, în perioada 18-23 iunie, anul acesta, au hotărât să monitorizeze și activitatea angajaților companiilor aeriene din interiorul aeroportului. De mare ajutor au fost înregistrările camerelor de supraveghere, din zona în care erau aduse bagajele din cala avionului. Surpriza nu a fost prea mare pentru oamenii legii, pentru că aceștia se așteptau la ceea ce au descoperit. Ei bine, ei au constatat că trei angajați, un bărbat și două femei, de la TAROM, în special pe tura de noapte, luau bagajele care veneau în sistem „rush”, le duceau în încăperea unde își desfășurau activitatea, stingeau lumina, pentru a nu mai fi înregistrați de camerele de supraveghere, după care, așa cum ne-a spus comisarul șef Dinulescu, le „făceau operație estetică”, apoi le aduceau înapoi pe bandă. „Într-una din înregistrări se vede clar cum o valiză era vizibil mai umflată atunci când a fost luată de pe banda transportoare, față de momentul în care a fost adusă înapoi”, ne-a spus Marian Dinulescu. Așadar, am spune noi, suferise o „liposucție” serioasă. O metodă din cadrul „modus operandi” al celor trei era și aceea că ei nu se atingeau niciodată de valizele sosite cu aeronavele  propriei companii.

Lupii, paznici la „oi”

Alte înregistrări, relevante pentru instrumentarea acestui caz, sunt cele în care îi vedem pe cei trei „actori” principali sosind la serviciu cu o plăsuță, pentru ca la terminarea turei să plece cu câteva sacoșe doldora. „Am verificat și ipoteza conform căreia cei trei ar fi făcut cumpărături în magazinele din aeroport, dar aceasta nu s-a confirmat”, ne-a precizat comisarul șef Dinulescu.

Mai mult, polițiștii le-au solicitat păgubiților fotografii cu valizele în care s-a umblat. Acestea au coincis perfect cu bagajele care se văd în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ca fiind sustrase de pe banda transportoare.

În urma acestor probe, făptașii au fost, într-un final, reținuți. Prejudiciul constatat este de circa 8.000 de lei. În cele 4 cazuri, au fost sustrase, printre altele, parfumuri, loțiuni de corp, articole și accesorii vestimentare, încălțăminte, un laptop, o tabletă, o sticlă de whisky, un portofel, produse cosmetice și alimentare etc. Asta numai în perioada cât au fost monitorizați. Unii dintre făptași au recunoscut, parțial, faptele comise, alții au negat totul. Poliția a solicitat instanței măsura arestării la domiciliu, însă aceasta a respins demersul poliției, cei trei urmând a fi cercetați în stare de libertate, având în vedere că nu au antecedente penale și că sunt implicate și două femei, cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Culmea, una dintre ele își depusese, deja, dosarul de pensionare! 

Unii păgubași nu reclamă furturile la poliție

Comandantul Dinulescu ne-a informat că unii păgubiți se adresează direct companiilor cu care au efectuat zborul, iar acestea îi despăgubesc. „Alții, se adresează poliției doar pentru că le-au dispărut două pachete de țigări dintr-un cartuș!” exclamă comisarul șef.

De asemenea, el îi sfătuiește pe călători să nu introducă în bagajele de cală obiecte de valoare, recomandând ca acestea să fie luate în bagajul de mână.

Polițiști la datorie

Comisarul șef Marian Dinulescu a ținut să aprecieze activitatea polițiștilor care au instrumentat cazul. El consideră că aceștia au dat dovadă de profesionalism și rapiditate în rezolvarea speței, drept pentru care dorește să îi felicite. Echipa care a lucrat la depistarea celor trei făptași a fost compusă din inspectorul Mădălina Ilie, agent șef principal Marian Mustăcioară, agent șef principal Marius Popescu și agent șef Alexandra Herda. Felicitări și din partea Jurnalului de Ilfov!