La Bruxelles a avut loc şedinţa Consiliului European, la care au fost invitaţi şefii de stat şi de guvern din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene.

Discuţiile asupra politicii economice trebuie să răspundă la 3 mari probleme: concluziile semestrului european prin coordonarea politicilor economice şi bugetare ale statelor membre), incluzând recomandările pentru fiecare ţară; evaluarea eforturilor depuse pentru stimularea competitivităţii, muncii şi creşterii, accentul fiind pus pe iniţiativele vizând ameliorarea angajărilor în rândul tinerilor şi finanţarea economiei; progresele făcute în vederea finalizării uniunii economice şi monetare a Uniunii Europene, în special a uniunii bancare.

Conform protocolului, temele de lucru au fost anunţate invitaţilor personal de către preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy într-o scrisoare şi acestea sunt: combaterea şomajului în rândul tinerilor şi îmbunătăţirea situaţiei financiare şi a creşterii economice.

„În timpul celor două zile, scopul nostru este să cădem de acord asupra tuturor măsurilor tangibile pentru a reduce înalta rată a şomajului cu care ţările noastre se confruntă, în special în rândul tinerilor. Deja am avansat către dvs. în scrisoarea mea din 24 mai, câteva căi care ar putea genera un impact imediat: ca urgenţă maximă trebuie să grăbim iniţiativa de angajare a tinerilor, să punem la punct scheme de garanţie pentru tineri, mobilizând toate resursele disponibile în a suporta locuri de muncă pentru tineri”, a spus Herman van Rompuy în scrisoarea pregătitoare şedinţei. 

De asemenea, în şedinţa de iunie conducătorii de state şi de guverne examinează şi cererea Letoniei care doreşte să treacă la moneda unică europeană euro începând cu data de 1 ianuarie 2014.

Clădirea Julius Lipsius

Sediul principal al Consiliului European este la Bruxelles, în clădirea care poartă numele filologului brabant Justus Lipsius, care a trăit în secolul al XVI-lea. Complexul este format din mai multe clădiri între 6 şi 8 etaje şi măsoară 215.000 metri pătraţi repartizaţi în trei părţi distincte dar legate între ele: centrul de conferinţe, secretariatul şi spaţiul pentru infrastructură. Din 1 mai 2004 toate şedinţele Consiliului European au avut loc în această clădire