Prefectul Speranţa Cliseru atrage atenţia asupra problemelor de trafic și siguranţă a circulaţiei pe șoseaua de Centură

Siguranţa circulaţiei pe Centura Bucureşti şi situaţia infrastructurii din zona acesteia au fost temele reuniunii convocate pe 18 iulie, la sediul Prefecturii Ilfov.

La discuţii au participt Geor­geta Gavrilă, prefectul Capitalei, Rusen Silviu, comisar şef, Inspectoratul de Poliţie Ilfov – Serviciul Poliţiei Rutiere, col. Stelian Duduş, seful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealul Spirii” Bucureşti, lt. col. Irinel Precup, adjunctul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Codrii Vlăsiei” Ilfov, dar şi reprezentanţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Pe parcursul discuţiilor referitoare la starea infrastructurii rutiere în zona Centurii, prefectul judeţului Ilfov, Speranţa Cliseru, a solicitat CNADNR precizări clare cu privire la proiectele în derulare sau finalizate în perimentrul menţionat. “Ştim cu toţii problemele legate de siguranţa traficului, de numeroasele blocaje, dar şi întârzieri mai mult sau mai puţin generate de autorităţi, pe Centura Bucureştiului. Sunt lucrări pe unele tronsoane care au început de ani de zile, sunt proiecte care au suferit modificări sau amânări din pricina legislaţiei în domeniul retrocedării…”, a declarat prefectul. Speranţa Cliseru a făcut referire şi la o serie de probleme sesizate de către cetăţeni privind nesemnalizarea lucrărilor la infrastructură sau de lipsa informării populaţiei în ceea ce priveşte restricţiile de circulaţie pe anumite sectoare. 

„Siguranţa participanţilor la trafic este esenţială. De aceea, vom da şi amenzi dacă măsurile pe care le vom găsi împreună nu se vor duce la îndeplinire”, a spus oficialul. În acest context, prefectul judeţului Ilfov a avansat propunerea de înfiinţare a unei structuri de poliţie, care să acţioneze numai pe Centura Capitalei, după modelul structurii care supraveghează circulaţia rutieră pe autostrăzi. Din noua structură de poliție este necesar să facă parte reprezentanţi ai autorităţilor din Bucureşti şi Ilfov.

Problemele care privesc circulaţia rutieră pe Centură apar mai ales la intersecţiile cu drumurile naţionale, a afirmat, la rândul său, reprezentantul IPJ Ilfov, comisarul-şef Silviu Rusen. Potrivit acestuia, cauzele producerii celor mai multe dintre accidente sunt nerespectarea de către participanţii la trafic a normelor de deplasare pe drumuri publice, dar şi problemele de infrastructură precum – lipsa iluminatului public, în special pe pasarele, nerefacerea marcajelor, amplasarea de separatoare din plastic, ineficiente, pentru că şoferii le pot evita, blocarea canalelor de scurgere pentru apa pluvială etc. 

Alte probleme s-au referit la inexistenţa bretelelor de întoarcere care poate conduce la producerea de accidente, deoarece şoferii sunt obligaţi să întoarcă maşinile pe linia continuă, tăind celălalt sens de mers, blocajele generate de autovehiculele de mare tonaj, necesitatea înfiinţarea unor sensuri giratorii.