Joia trecută, premierul Victor Ponta, în cadrul unei conferințe de presă ținută la Palatul Victoria, a făcut o analiză a situației economico-sociale a României, după mo-delul președinților americani care, în luna ianuarie a fiecărui an, prezintă concetățenilor lor „starea națiunii”. La conferință, primul-ministru a fost însoțit de de ministrul de Finanţe, Daniel Chițoiu, ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea şi ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.
Victor Ponta a prezentat situația datoriilor acumulate, banii pentru bugetul din anul 2013 și proiectele propuse spre a fi duse la îndeplinire în următorii 4 ani. Șeful Executivului a anunțat că România va produce 140 de miliarde în 2013, iar fiecare român în parte va produce 7000 de euro.
Datoria externă a României, destul de rezonabilă, încă
Din anul 1989 România a acumulat datorii în valoare de 51 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă 34,7% din PIB. Din aceștia, țara noastră are de rambursat în acest an 1,2 miliarde de euro din împrumutul de la FMI. „Un punct bun pentru noi este, însă, că doar 3 țări au o datorie mai mică.”, a spus Ponta. În același timp, țara noastră are de plătit 2,5 miliarde de euro dobânzi, 1,4 milioane de euro „cotizația” României la UE, iar pentru alte transferuri și cheltuieli vom trebui să ne „scobim” de încă 2,9 miliarde de euro.
Un român produce 7000 euro pe an
În 2013 România va produce 140 de miliarde de euro, calculat la o valoare de 4,5 lei, iar fiecare român, la rândul său va produce 7000 de euro. Executivul trebuie să plătească anul acesta salarii în cuantum de 10,2 miliarde de euro, pentru pensii vor fi alocați 11,1 miliarde de euro, la investiții se vor duce 7,8 miliarde de euro, iar bunurile și serviciile vor beneficia de 7,6 miliarde de euro. Guvernul va mai aloca 16,5 miliarde euro pentru asigurări şi asistenţă socială, 6,2 miliarde euro pentru sănă-tate, 4,9 miliarde euro pentru transporturi, 4,4 miliarde euro pentru Educaţie şi cercetare, 3,8 miliarde euro pentru agricultură şi dezvoltare rurală, 2.7 miliarde euro pentru ordine publică şi siguranţă națională, 2 miliarde euro pentru administraţie publică centrală şi locală, 1,5 miliarde euro pentru locuinţe, servicii şi dezvoltare publi-că, 1 miliard euro pentru Apărare, 1 miliard euro pentru protecţia mediului şi 5 miliarde euro pentru alte domenii bugetare, precum datoria publică. La acestea se adau-gă costuri totale de 14 miliarde euro pentru despăgubiri aferente imobilelor naţionalizate (8 miliarde euro), drepturi salariale restante pentru cadre didactice (770 mi-lioane euro) şi alţi bugetari (1,4 miliarde euro) câştigate în instanţă, datorii ale autorităţilor locale (2,2 miliarde euro), datorii în Sănătate (1 miliard euro), restituirea ta-xei auto (1 miliard euro).
„În 2012 am adoptat măsuri de restabilizare socială a unor drepturi care în perioada crizei au fost afectate, printre care reîntregirea salariilor bugetare.Totodată, în anul trecut am cheltuit mai puţin cu 2,2 miliarde euro ceea ce situează România pe primul loc în UE în ceea ce priveşte efortul de reducere a deficitului.”, a mai precizat premierul. El a arătat că euro are o cotație mai mică în ziua de azi comparativ cu anul 2012, fără ca Guvernul să intervină în această privință și că speră ca stabilitatea politică să păstreze acest indicator în limitele propuse. În 2012, statul nu s-a mai împrumutat la FMI, ci a preferat împrumuturile pe piețele externe care au însemnat costuri mai mici.
Românii vor continua să strângă cureaua
Premierul a mai făcut referiri și la faptul că vor trebui luate , în continuare, măsuri de austeritate, dar acestea vor urma un concept conform căruia „ nu poţi de fie-care dată să tai de la cei de la bază, ci prima dată trebuie să tai de la vârf.” Ca măsuri pentru reducerea cheltuielilor, Guvernul prezintă scăderea sumelor calculate pen-tru fiecare parlamentar, reducerea numărului de angajaţi guvernamentali, reforma “dură” a companiilor de stat şi a instituţiilor, instituirea unei reguli de a nu permite angajarea de noi cheltuieli fără aprobarea bugetelor, “oprirea finanţării de la bugetul de stat a proiectelor susţinute din fonduri europene” la alte instituţii publice, stopa-rea alocărilor pe criterii politice. Ponta a mai avertizat și că: „Nu voi aproba din fondul de rezervă alocări pe primării, care în mod inevitabil duc la ideea că dăm mai mult la un partid.
Victor Ponta: „În acest an vom cheltui mai mult decât producem” și că la sfârșitul anului „fiecare dintre noi va fi mai dator cu 150 de euro. „ Datoriile pe care le avem de plătit aparţin României. Nu îmi propun să fac un atac la adresa Opoziţiei, ci să prezint viziunea noastră. Guvernul nu are nici un ban al său și că acesta nu face nimic altceva decât să gestioneze nişte bani care sunt luaţi de la cetăţenii României pentru a fi folosiţi pentru cetăţenii României.”