Premierul Ponta a anunţat că va prezenta Parlamentului în septembrie, la începutul sesiunii, prevederile noului acord cu FMI astfel încât acest acord să nu fie doar o decizie a Guvernului, ci a tuturor partidelor responsabile, indiferent de „iresponsabilii de serviciu“ din Parlament şi Cotroceni.

“Alături de dumneavoastră, la începutul sesiunii parlamentare, o să mă adresez preşedinţilor celor două camere cu rugămintea de a putea să prezentăm în faţa Parlamentului elementele unui nou acord, în aşa fel încât să fie o decizie nu doar a Guvernului, ci şi a Parlamentului şi a tuturor forţelor politice responsabile”,a declarat Victor Ponta. Guvernul a încheiat negocierile cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială pentru un nou acord, a anunţat, premierul. O misiune a FMI se află la Bucureşti, pentru discuţii privind un nou acord de împrumut cu România, autorităţile precizând anterior că doresc ca un nou acord să fie încheiat pentru o perioadă de doi ani.                                     

Premierul Victor Ponta a declarat, că România va conveni, până în această toamnă, un nou acord preventiv cu Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, cu o valoare între 3 miliarde euro şi 5 miliarde euro şi cu mai puţine condiţii decât cele două înţelegeri anterioare. “Acordul va fi unul de consolidare macroeconomică şi de reforme structurale, urmărind în principal disciplina politicilor şi va presupune privatizarea şi restructurarea unor companii de stat”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde.                                                                                    Consiliul Director al FMI a avizat, la sfârşitul lunii iunie, cu trei derogări, ultimele evaluări ale acordului cu România. Acest acord a fost tratat de autorităţile române ca preventiv, fără să fie trase fonduri, după o înţelegere de tip stand-by de circa 13 miliarde de euro, semnată în 2009 şi încheiată în 2011.