Prefectul judeţului Ilfov, Florentina Pencea, a participat la deschiderea noului an şcolar la şcoala din comuna Popeşti-Leordeni.  Evenimentul a fost un prilej de a ne informa chiar de la dânsa  asupra situaţiei şcolilor ilfovene, dar şi în ceea ce priveşte alte probleme curente ale judeţului.

Ilfovul – o situaţie ­fericită a școlilor

Ilfovul are o situaţie mult mai bună decât alte judeţe în ceea ce priveşte starea şcolilor. Mulţi primari, în special cei mai vechi, s-au îngrijit de ele. La nivelul întregului judeţ, există 190 de unităţi de învăţământ, dintre care au autorizaţie sanitară în termen 159. Fără autorizaţie, dar cu aviz provizoriu, sunt 16 şcoli, iar şapte sunt cu au-torizaţii sanitare expirate, însă aflate în curs de reavizare. “Toate şcolile unde mai sunt probleme se află în atenţia noastră şi facem tot posibilul să normalizăm situaţia”, a declarat Florentina Pencea.

“La şcoala din Popeşti, unde am fost la deschiderea anului şcolar, mi s-a spus că au amenajat clasa zero în nişte containere. Sinceră să fiu, când am auzit, m am speriat. Dar după ce am văzut realitatea, pot să vă spun că sunt nişte condiţii de cinci stele. Spaţiul amenajat este foarte generos, de cîteva zeci de metri pătraţi o sin-gură clasă, cu bănci noi, toalete curate şi separate, cu chiuvete, încălzire pentru timpul iernii, aer condiţionat, în fine, tot confortul pentru copii”, ne-a mai spus doamna prefect. 

Dânsa ne-a mai oferit detalii şi despre alte şcoli din judeţ: “La Grupul Şcolar Dumitru Dumitrescu din Buftea, liceul şi cantina sunt în curs de reabilitare, printr-un program ce va dura 17 luni, iar procesul de învăţământ se va desfăşura într-o locaţie din aceeaşi incintă, corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar. La Petrăchioaia, lipseşte actualizarea buletinului de analiză a calităţii apei, la fel ca la Glina, Ciolpani, Nuci şi Mogoşoaia. La Nuci sunt şi alte probleme – grupul sanitar gen latrină este fără apă curentă, nu au fost evacuate deşeurile menajere din curte şi nu există europubele; pentru remedierea acestor deficienţe am trimis o adresă prima-rului. La Jilava s-a constatat că apa nu este potabilă, iar la Snagov grupurile sanitare prezentau defecte. În Otopeni, la grădiniţele 1 şi 2, numărul de copii este dublu faţă de capacitate. Aceste constatări aparţin Direcţiei de Sănătate Publică, iar problemele relevate sunt în atenţia noastră, sens în care am şi atenţionat primăriile respec-tive”.   

Se pregătesc ­alegerile

Prefectura Ilfov a in­trat deja în programul pentru organizarea alegerilor parlamentare – s-a constituit Comisia tehnică, care supraveghează întreaga organizare la nivel de judeţ. Urmează să se facă delimitarea şi numerotarea secţiilor de către primari. 

Pe de altă parte, s-a încheiat concilierea pentru delimitarea unităţilor administrativ-teritoriale. Legea stabileşte în sarcina prefecţilor iniţierea de concilieri pentru aceste delimitări. Au fost 26 de concilieri iniţiate pentru limite intrajudeţene şi 24 pentru limite interjudeţene – cu Bucureştiul, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Dâmboviţa. La nivel intrajudeţean, opt concilieri au fost încununate de succes, iar la nivel interjudeţean şase au fost rezolvate cu Bucureştiul, iar cu Giurgiu au fost rezolvate două. Pen-tru cele unde nu s-a reuşit concilierea, s-a apelat la instanţe. În cazul tuturor litigiilor pe delimitări nerezolvate prin conciliere, toate acţiunile au fost promovate de Pre-fectura Ilfov, noi fiind mai harnici decât judeţele vecine.