Pregătirea profesională continuă a polițiștilor din Ilfov, un obiectiv prioritar

Serviciul de Pregătire Profesională din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov asigură organizarea, planificarea și buna desfășurare a activităților care vizează procesul de pregătire practică, formare profesională și evaluare a performanțelor polițiștilor ilfoveni, potrivit unui comunicat de presă.

În acest context, prioritatea structuri de pregătire profesională constă în realizarea, coordonarea, monitorizarea, și evaluarea pregătirii în domeniul intervenției polițienești pe cele patru paliere de activitate, respectiv conducerea autospecialelor de poliție în regim prioritar, pregătire fizică și autoapărare, pregătire tactică polițienească și instrucția tragerii cu armamentul din dotare.

Astfel, polițiștii Serviciului de Pregătire Profesională au organizat un Program Formativ pentru o durată de 7 luni, cu aplicabilitate din 5 aprilie a.c., pentru dezvoltarea și menținerea deprinderilor practice de bază ale personalului operativ, care își desfășoară activitatea, în special, în segmentul stradal, în structurile de ordine publică poliție rutieră și investigații criminale.

Activitățile de instruire din cadrul Programului Formativ sunt organizate în sesiuni de 3 zile lucrătoare, consecutive, săptămânal și vizează pregătirea unui număr între minim 15 și maxim de 30 de polițiști.

Programul formativ are ca scop menținerea competențelor practice profesionale ale polițiștilor, îmbunătățirea nivelului de pregătire practică și implicit, a modului de intervenție în diferite situații, a polițiștilor din structurile operative.

O astfel de sesiune a avut loc și în perioada 19-21 aprilie a.c., în spații special amenajate și destinate acestor activități, iar în intervalul de referință, polițiștii au fost pregătiți de instructori de specialitate 27 de polițiști operativi, pe fiecare din cele patru paliere profesionale menționate.

Activitățile de pregătire tactică, pregătire fizică și autoapărare au fost desfășurate și cu sprijinul unor instructori de specialitate din cadrul Centrului de Autoapărare Dinamo și presupun dezvoltarea și cunoașterea efectivă a unor procedee specifice apărării, însușirea unor tehnici de luptă corp la corp, precum și a procedeelor privind imobilizarea persoanelor, conform reglementărilor în vigoare.

Activitatea de conducere a autovehiculelor în regim prioritar și defensiv a fost desfășurată într-un poligon special amenajat, iar programul de instruire este menit să asigure dobândirea competențelor practice necesare pentru conducerea și manevrarea autovehiculului în condiții de siguranță pe drumurile publice, atât în regim de circulație normal, cât și în regim de circulație prioritar impus de situații deosebite.

Instruirea polițiștilor cu privire la tragerea cu armamentul din dotare în condițiile legii, reprezintă un alt obiectiv prioritar în activitatea de pregătire continuă și vizează în principal, dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor și tehnicilor privind folosirea armamentului din dotare, conform dispozițiilor legale în vigoare, în desfășurarea activităților de serviciu.

Prin desfășurarea activităților de instruire teoretică și practică la un nivel de ridicat de eficiență se poate realiza cu profesionalism și celeritate complexul de activități specifice în desfășurarea atribuțiilor de serviciu.

Activitățile de pregătire profesională continuă vor fi efectuate și în perioada următoare conform planificării, astfel încât toți polițiștii operativi să își perfecționeze deprinderile și cunoștințele specifice muncii de poliție la un nivel optim de pregătire profesională, se mai precizează în comunicatul de presă.