România va monitoriza și centraliza datele cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe întreg teritoriul țării, printr-o aplicație care va fi implementată de Spitalul Militar Central. În felul acesta, autoritățile vor putea face o analiză mult mai riguroasă a stadiului actual al epidemiei și vor fi identifica mai ușor problemele din spitale, metodologia și tehnicile utilizate pentru tratamentul bolnavilor. Și, cel mai important, vom fi avertizați în timp real de posibilitatea de infectare, având practic timp pentru a părăsi zona contaminată.  

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 503, ediția print

„Aplicația Coronavirus COVID-19 România realizează o hartă a distribuției spațiale a tuturor cazurilor confirmate oficial și o statistică ce arată evoluția pe zile. În plus, proiectul cuprinde informații legate de infrastructura spitalicească, densitatea populației dar și detaliile relevante ale fiecărui caz în parte. Principalii beneficiari ai aplicației sunt membrii comunității epidemiologice din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitale, experți care vor beneficia de avantajele identificării rapide ale contacților celor infectați cu COVID-19 și, astfel, se vor putea efectua, mult mai facil, anchetele epidemiologice. În consecință, acest fapt generează operaționalizarea unui sistem de alertă medicală timpurie (avertizare și transmitere, în timp real, a informațiilor relevante pentru fiecare cetățean)‟, informează Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila‘‘, din Capitală, prin intermediul unui comunicat de presă transmis pe site-ul instituției, smuc.ro. 

Vom putea părăsi zona în câteva minute de la primirea mesajului de alertare

Nu doar spitalele și DSP-urile vor avea de câștigat de pe urma aplicației. „De asemenea, Serviciile de Ambulanță și SMURD, Inspectoratul General al Situațiilor de Urgență dar și Consiliile Județene vor putea gestiona judicios atât paturile din spitale, cât și resursele alocate acestora, fapt ce fundamentează luarea unor decizii manageriale la nivel instituțional și al autorităților publice locale și centrale, decizii adaptate realității situațiilor epidemice locale, regionale și naționale. La rândul lor, managerii de spitale reprezintă un alt grup de beneficiari ai soluțiilor propuse, prin sprijinul, de netăgăduit, pe care îl oferă aplicația Coronavirus COVID-19 România în managementul decizional al resurselor umane, al dotării cu echipamente de protecție și, implicit, în bugetarea de activități specifice contextului pandemic. Și nu în ultimul rând, cetățenii sunt principalii beneficiari, aceștia fiind avertizați, în timp real, de posibilitatea de contaminare apărută într-o anumită zonă. Având în vedere faptul că infectarea nu se face instantaneu, fiind necesar un timp de câteva minute pentru transmitere, în momentul notificării, utilizatorul aplicației mobile poate părăsi zona pentru a evita contaminarea. Astfel, soluția propusă poate contribui, efectiv, la limitarea contaminărilor și a numărului de cazuri, apărute în comunitate“, precizează smuc.ro. 

Noul sistem de alertare vizează prevenirea și controlul transmiterii virusului în comunități

Aplicația Coronavirus COVID-19 România, care monitorizează și centralizează datele cu privire la răspândirea virusului SARS-CoV-2, la nivel naţional este un proiect elaborat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, alături de partenerul său CERTSIGN SA. Noul sistem de avertizare s-a născut din dorința colonelului medic dr. Silviu Stanciu, devenit directorul de proiect, care și-a propus ca prin intermediul acestui instrument de cercetare-dezvoltare și inovare să se realizeze noi aplicații informatice care să susțină noi metode de prevenire, predicție, control și monitorizare a transmiterii asimptomatice și simptomatice în cadrul comunităților. 

Proiectul a trecut de evaluarea Ministerului Educației și Cercetării

Proiectul face parte din gama de proiecte care alcătuiesc Planul Național de cercetare-dezvoltare și inovare pentru perioada 2015-2020 (PNCDIII), domeniu de prioritate publică “Sănătate”, Competiția Soluții 1 – „Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate”. Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin Unitatea  Executivă pentru Finanțarea Învățământului  Superior a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, a finalizat procesul de evaluare a propunerilor de proiecte din cadrul acestui Plan Național, la sfârșitul lunii trecute. Aplicația a reușit să impresioneze comisia de selecţie prin: 

  • analiza extrem de riguroasă a stadiului actual al evoluţiei pandemiei cu noul coronavirus; 
  • identificarea unei palete largi de modalităţi de aplicare și potenţiali beneficiari/utilizatori; 
  • identificarea problemelor; 
  • definirea obiectivelor  măsurabile;
  • gradul  de  noutate  și  de  complexitate; 
  • metodologia și tehnicile  care vor fi utilizate, instrumentele, echipamentele și soluțiile software ce urmează a fi aplicate;
  • aplicarea aspectelor de etică care vor fi implicate în cercetare, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, dar mai ales prin viabilitatea  și  șansele  de  succes  ale  proiectului  propus.