Egalitatea de șanse între femei și bărbați a făcut subiectul discuției membrilor comisiilor de specialitate, într-o conferință. Reprezentat la dezbateri de către consilierul Vladimir Ionaș, prim-ministrul Sorin Grindeanu le-a trasat reprezentanților insituțiilor abilitate, sarcina de a pune capăt situațiilor în care femeile sunt agresate de soți, abuzate la serviciu sau sunt refuzate de la un anumit loc de muncă pentru că doresc să-și întemeieze familii.

 

Cu prilejul Zilei egalității de șanse între femei și bărbați, premierul le-a cerut autorităților în drept să aducă egalitatea de gen în România, la nivelul celorlalte state europene. A recunoscut însă, că mai sunt pași complecși de făcut până acolo, deoarece. în țara noastră încă mai există prejudecăți false, care au rădăcini adânci în societate.

Premierul Sorin Grindeanu: „Nu mai vreau femei lipsite de apărare”

„Există încă prejudecăți false, dar cu rădăcini adânci în societate, care limitează accesul femeilor în anumite zone și creează terenul fertil pentru discriminare și abuz. Mai avem de făcut pași concreți până când în România egalitatea de gen va deveni un lucru natural, care să vină din educație și din mentalitate. Nu trebuie să existe niciun domeniu la care femeile să nu aibă acces, și nicio barieră. Ele au dreptul, ca oricare dintre noi, să își urmeze propriile vise și aspirații. Cred totuși că aceasta se întâmplă în România, dar știu sigur că tot la noi se întâmplă și alte lucruri care nu trebuie să mai existe. Nu mai vreau nicio femeie în adăpost ca victimă a violenței domestice, nu mai vreau femei lipsite de apărare, nu mai vreau să văd femei șantajate și hărțuite la locul de muncă pentru favoruri sexuale și da, în mod cert, nu mai vreau să văd femei cărora li se refuză dreptul de a munci pentru simplul motiv că își doresc o familie și copii. (…) Avem în față provocări care necesită o acțiune conjugată din partea tuturor factorilor de decizie.” Acesta este mesajul transmis de premierul Sorin Grindeanu, la evenimentul intitulat „Egalitatea de gen: Test pentru democrație” și organizat la inițiativa Comisiilor pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați ale Camerei Deputaților și Senatului. De altfel, premierul a și exemplificat situații în care femeile au fost abuzate și hărțuite. El a subliniat faptul că aceste situații trebuie să dispară. Conferința a fost organizată cu prilejul Zilei Egalității de șanse între femei și bărbați care a fost celebrată astăzi.

Guvernul și Parlamentul să lucreze împreună pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

Pentru ca egalitatea de gen să devină un lucru normal în România, șeful Ecexutivului a sfătuit Guvernul și Parlamentul să lucreze împreună. „Avem o legislație bună în domeniu, dar mai avem multe lucruri de făcut pentru a crea un cadru legal care să răspundă mai bine tuturor acestor provocări. Și aici mă gândesc în primul rând la transpunerea în legislația națională a prevederilor Convenției de la Istanbul pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Vă asigur de tot sprjinul Guvernului pentru îndeplinirea acestor obiective, astfel încât să avem aceste acte normative adoptate cât mai repede. (…) Cred că se impune și o schimbare a atitudinilor, comportamentului și structurilor sociale care le împiedică pe femei să se afirme mai mult”, mai specifică prim-ministrul.