Buftea a devenit un oraş care asediază cultura, educaţia, arta. Şi le cucereşte  cetăţile. Formula succesului? Competiţia. Vă aduceţi aminte despre a V-a ediţie, de la începutul anului, a concursului cu tema “1859 – Unirea Ţărilor Române”? Acea „olimpiadă“ locală, de istorie, devenită tradiţie. 24 de copii studioşi şi cu talent pentru arta plastică au muncit, câştigându-şi dreptul la marele premiu. Vineri, 14 martie, li s-a decernat.

Pasiunea celor mai buni elevi pentru istorie a fost răsplătită imediat după concursul din ianuarie, în debutul la scenă deschisă al unei seri festive. Prima tranşă a recunoaşterii şi aprecierii lor s-a materializat în recompense oferite de primărie şi Centrul Cultural al oraşului: diplome, bilete gratuite la spectacole de teatru, cărţi, albume. 

Însă Marele Premiu pentru aceşti copii minunaţi a fost promisiunea unui moment special, încărcat de semnificaţii: vizita într-un loc de excepţie, unde istoria e adunată, ca pe o insulă a comorilor – la Muzeul Militar Naţional al României, „Regele Ferdinand I“.

  Şi iată, promisiunea s-a îndeplinit

Un autocar plecat din Ilfov, plin cu adolescenţi, a poposit la porţile muzeului. Era ora 10:00. Clădirea, din str. Mircea Vulcănescu din Capitală, adăposteşte peste 1.300.000 de exponate, structurate în 42 de colecţii. Până să intre în sălile cu minunăţii, elevii au primit o lecţie de istorie, „live“, între reperele în aer liber, ale unor vremuri şi evenimente, care i-au fascinat la clasă. 

Ca întotdeauna,  profesorul Petru Zaharia a fost în actualitatea secolelor. Cu aceeaşi bucurie, premianţii au fost însoţiţi de coordonatorul Florina Gorgan şi Violeta Niţescu, directorul Centrului Cultural, din Buftea. Muzeograful Ion Râșnoveanu le-a fost ghid prin sălile colecțiilor.  

 Premianţii premiaţi 

Premii I: Marius Păun, Ionuţ Mihai, Natalia Cojocaru. 

Premii II: Andreea Tudor, Alexandru Gavrilă, Florentina Muşa

Premii III: Lavinia Savu, Cătălin Savu, Maria Muşa

Menţiuni: Denisa Acsente, Andrei Boboc, Nicoleta Iacob 

Premii speciale pentru lucrări de artă plastică:

Denisa Acsente, Andrei Boboc, Nicoleta Iacob

Lavinia Savu, Cătălin Savu, Maria Muşa.