Pelerinaj de Florii, la Catedrala Patriarhală din București

Intrarea triumfală a Mântuitorului nostru Iisus Hristos în cetatea din Ierusalim a fost “reconstituită”, sâmbătă, la Catedrala Patriarhală. Aproximativ 800 de preoți din toate parohiile din București/Ilfov și 4.000 de credincioși din toate colțurile țării au participat la pelerinajul de Florii, din Capitală.

Pe 4 aprilie, în sâmbăta lui Lazăr, Catedrala Patriarhală din București, s-a transformat în cetatea Ierusalimului, unde Hristos a revenit pentru ultima oară, înainte de moartea și Învierea Sa. În Ajunul Floriilor, o mare de credincioși a “refăcut” drumul parcurs de Mântuitor spre Ierusalim. Cu ramuri binecuvântate de salcie și finic în ­mâini, simbolizând biruința vie­ții asupra morții, asemeni credincioșilor de atunci, clericii și enoriașii ortodcși au pornit în tradiționalul pelerinaj duhovnicesc.

Procesiune cu icoana Mântuitorului

Pelerinajul a început după slujba Vecerniei, săvârșită de preoți în ctitoria domnitorului Radu Vodă, Mănăstirea Radu Vodă. S-au făcut popasuri pentru momente iturgice, la Catedrala Mitropolitană Sf. Spiridon Nou și la Biserica Sf. Ecaterina. Procesiunea s-a încheiat la Patriarhia Română, unde credincioșii au fost întâmpinați și bi­necuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Ore bune, în centrul Capitalei au răsunat clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase, de laudă, cinstire și bucurie, închinate Mântuitorului. În timpul procesiunii, a fost purtată pe umeri icoana sărbătorii Floriilor, care îl prezintă pe Hristos intrând în cetatea Ierusalimului, călare pe un asin și întâmpinat de credincioși cu urale. Monahii au purtat sfânta cruce și steaguri bisericești, iar diaconii, cădelnițe. 

“(…) Bucuria și harul pe care le iau credincioșii care participă la astfel de pelerinaje nu rămân doar la ei, ci se revarsă asupra caselor și familiilor lor. Binecuvântăm pe toți cei care participă la acest pelerinaj de Florii și ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care intră în Ierusalim șezând smerit pe asin, pentru a Se jertfi pe Cruce pentru păcatele noastre, să dăruiască har sfințitor și spor duhovnicesc în pregătirea pentru primirea cu inimă curățită și cuget luminat a Sfintelor Paști, spre slava lui Dumnezeu și mântuire”, le-a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pelerinilor, în cuvântarea sa. În cuvântul său de învățătură, Patriarhul BOR, a spus că sărbătoarea Floriilor ne pregătește pentru intrarea în Săptămâna Mare a Postului Paștelui și a amintit importanța fiecărei zile dinaintea Învierii Mântuitorului. 

“Ca în fiecare an, la acest pelerinaj am participat toți preoții din Ilfov. Ne bucurăm împreună de marele praznic. Deși este triumfală, intrarea Mântuitorului în cetatea din Ie­rusalim este de fapt, intrarea Sa spre pătimire”, ne-a spus preotul Cristian Burcea, protopopul Protopopiatului de Ilfov Nord.