Președintele Klaus Iohannis a participat, duminică 11 decembrie, la marșul organizat la Paris, închinat victimelor atentatului terorist de la redacția publicației Charlie Hebdo, din 7 decembrie. La marș au  fost prezenți 50 de lideri din întreaga lume, alături de peste 1,5 milioane de persoane, care s-au strâns în Piața Republicii din capitala Franței.

Marșuri similare au avut loc și în alte orașe franceze sau europene. Se estimează că, numai în Franța, au ieșit în stradă peste 3,5 milioane de persoane. La sosirea la Paris, preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost întâmpinat la Palatul Élysée de către preşedintele Franţei, François Hollande, care i-a mulţumit în mod special pentru solidaritatea manifestată în primele ore după atentatul din 7 ianuarie şi pentru răspunsul prompt la invitaţia de a participa la marşul de solidaritate. Înaintea începerii marşului, preşedintele Klaus Iohannis s-a mai întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum şi cu alţi reprezentanţi ai statelor europene prezenţi la Paris.

Solidari, în fața terorismului

La întoarcerea în țară, președintele Klaus Iohannis a declarat că acest marș nu a fost doar al solidarităţii francezilor ci al solidarităţii internaţionale. „Nu a fost doar un marş al solidarităţii francezilor, ci un marş al solidarităţii internaţionale, dacă se poate spune asta. Un semn al hotărârii noastre de a lupta împotriva terorismului şi împotriva extremismului de orice fel. Nu au participat doar europeni, doar creştini, ci şi musulmani, evrei, atei, agnostici. Au fost reprezentate statele arabe, au venit înalţi reprezentanţi ai Israelului, cu toţii îngrijoraţi de ofensiva terorismului”, a spus Iohannis. 

El a adăugat că a avut ocazia să discute cu mulţi lideri din Europa şi din lume. „Am discutat cu cancelarul Angela Merkel, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker, cu preşedintele consiliului european, Donald Tusk, cu premierul Olandei, cu preşedintele Ucrainei, cu premierul Israelului şi mulţi alţii. Îi mulţumesc preşedintelui Franţei pentru invitaţie şi primire. Mă bucur că am putut să-i fiu alături în aceste momente grele pentru naţiunea franceză. Îi mulţumesc pentru atenţia specială pe care a acordat-o mesajelor şi solidarităţii, din partea poporului român”, a spus președintele, în încheiere.