”Am vorbit cu toții despre rezultatele care ne-au adus împreună și despre planurile de viitor care ne vor ține împreună. Avem multe de făcut împreună. Suntem pe drumul cel bun”, a declarat recent primarul Alexandru Neacșu, după o întâlnire cu cetățenii comunei Tunari.
Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 516
”Ca urmare a dezvoltării noastre, pe viitor, atât în satul Tunari cât și în satul Dimieni, ne dorim să facem o serie de proiecte de anvergură care să satisfacă în mare parte solicitările cetățenilor și ale momentului”, ne-a declarat primarul comunei Tunari, Alexandru Neacșu, vorbind despre proiectele pe care și le-a propus pentru viitorul mandat, alături de echipa sa.
Policlinică, transport public local și cantină pentru elevii din satul Tunari
Primul și cel mai important proiect prevăzut pentru satul Tunari presupune realizarea unei policlinici pentru servicii medicale complete. Primarul ne-a spus că dorește ca noul centru medical al comunei să dispună de toate specialitățile medicale pentru a veni cât mai mult în sprijinul cetățenilor care au nevoie de asistență medicală de calitate și cât mai aproape de casă.
O altă investiție importantă și îndelung așteptată de cetățeni presupune implementarea proiectului POIM pentru Apă-Canal.
”Prin această lucrare, așa cum este proiectată și finanțată, atât în satul Tunari, cât și în satul Dimieni, vrem ca rețeaua de apă și canal să ajungă la toți locuitorii”, a subliniat edilul.
Administrația comunei Tunari are în vedere și realizarea unei cantine pentru elevi, care să beneficieze astfel de masă caldă gratuită. ”În acest proiect avem un obiectiv dublu: pe de o parte să dăm copiilor o masă efectiv caldă, nu doar cu denumirea, cât să creăm și noi locuri de muncă pentru cetățenii localității”, spune Adrian Neacșu.
Un alt obiectiv al administrației tunărene are în vedere înființarea unui transport public local gratuit, în interiorul localității. Acesta este menit să facă legătura cu centrul localității, unde cetățenii pot accesa trei rute de transport public importante.
”Dorim ca astfel că putem aduce și să ducem acasă cetățenii din Cartierul Tineretului, să aducem și să ducem cetățenii din satul Dimieni, cât și din cartierele nou construite, cumva situate în extremitatea localității sau extremitatea drumurilor existente”, a precizat, la rândul său, administratorul public al comunei, Marian Ion.
Acesta ne-a vorbit și despre intenția amenajării unui complex sportiv multifuncțional, multisport, pe terenul islaz unde pot fi realizate investiții publice.
”Ne dorim să creăm multe spații de sport și agrement pentru locuitorii din localitatea noastră, cât și pentru organizarea și angrenarea unor concursuri sportive la nivel județean”, ne-a precizat Marian Ion.
Un alt proiect, care are în vedere Cartierul Tineretului presupune realizarea unei grădinițe. Este un proiect previzionat de mult timp și foarte necesar pentru ca părinții din această zonă să nu mai fie nevoiți să plece la distanțe mai mari, ci să rămână mai aproape de casă.
În viitor, se dorește și asfaltarea tuturor drumurilor existente în localitate, atât cele deja existente, cât și cele care se vor crea prin extinderea de cartiere rezidențiale noi. ”De asemenea, ne dorim să ajungem la acel grad de performanță încât cetățenii localității noastre să poată beneficia de accesarea de fonduri europene pe mediu prin intermediul localității noastre, ca localitate verde, deoarece suntem printre puținele sau singura localitate din România unde avem un cartier rezidențial acreditat și declarat a fi verde, Cartierul Rezidențial Amber Garden. Iar după acesta, urmează Amber Forest.
Biserică, sală de sport, cabinet medical și grădiniță pentru satul Dimieni
Și pentru satul Dimieni sunt prevăzute numeroase proiecte. Există intenția realizării unei biserici noi la Dimieni, dar și a unui cimitir nou, deoarece cel din vatra veche nu poate fi extins.
Tot pentru satul Dimeni există un proiect privind realizarea unei săli de sport, cât și a unui cabinet medical necesar locuitorilor, pentru ca aceștia să nu fie obligați să iasă din zona de domiciliu. Pentru cei mici, urmează a fi amenajată o nouă grădiniță.
”Ne dorim să transformăm afterschool-ul existent într-o grădiniță veritabilă pentru a da ocazia părinților să beneficieze de învățământ preșcolar pentru cei mici, cât mai aproape de casă”, a explicat primarul Alexandru Neacșu.
Program complex pentru infrastructura rutieră
Cum este și firesc, modernizarea drumurilor este prioritară.
”Vrem să lărgim drumurile și să creăm un sistem de ape pluviale și trotuare pe toată raza localităților. Tot la Dimieni, pe zona de islaz, vrem să creăm un centru de depozitare frigotehnic pentru a fi primii care ne gândim la o industrie de nișă pentru zona de angro pentru depozitarea de flori ce vin pe calea aeriană. Să venim astfel în întâmpinarea acestor comercianți, prin crearea unei zone de frig de depozitare și desfacere”, a anunțat edilul.
Pe partea de mobilitate, au fost demarate asocieri cu CJ Ilfov pentru realizarea unor drumuri județene noi, care vor face legătura între două drumuri județene existente, spre exemplu DJ Pipera-Tunari-Dimieni cu DJ Tunari-Otopeni.
”Se va crea un drum venind dinspre Dimieni, la intrare în Tunari, un fel de centură, de drum județean ocolitor al localității, unde vom permite accesul mașinilor de transport cu greutatea peste 7,5 tone. Am inițiat acest proiect în ideea de a proteja vatra veche a localității atât din punct de vedere fizic, cât și fonic și poluant. Am creat acest drum în colaborare și asociere cu CJI și orașul Otopeni, realizându-se parțial la granița dintre Tunari și Otopeni, traseul final fiind centura existentă a Bucureștiului și ca program de viitor se prevede ca acest drum să ajungă, conform PUZ-ului sectorului 1, până în Barbu Văcărescu. Așa este el targetat, studiat și să sperăm că se va realiza. De asemenea, avem un al doilea drum județean prin asociere, Drumul Mare îi spunem noi tunărenii, care va face legătura între DJ Tunari-Ștefănești pe zona de graniță a Tunariului cu Ștefăneștiul, până în linia de centură existentă. De asemenea, să fie un drum ce va degreva circulația și va fi o scurtătură”, a explicat edilul.
O altă idee de dezvoltare de drumuri și de asociere cu CJ Ilfov și cu Miniserul Transporturilor, în zona Tunari-Dimieni, se referă la realizarea accesului din autostrada A3 București – Brașov, parte din centura a doua a Bucureștiului, inelul 0, și intrarea în Aeroportul Internațional Otopeni, la Terminalul 2.
”Cu alte cuvinte, așteptăm să se facă încredințarea lucrării de porțiune de A0 de pe teritoriul localității Tunari, prin care se va face legătura dintre A3-A0 și aeroport, la Terminalul 2. Și vorbind de Terminalul 2, de curând, Primăria Tunari a avizat proiectul de metrou ușor ce face legătura dintre Gara de Nord și Aeroportul Otopeni Terminalul 1 și Terminalul 2. În zona Tunari – Dimieni, am solicitat expres, și am și obținut, crearea unei stații de metrou ușor, ce va deservi localitatea Tunari”, a mai spus Alexandru Neacșu.
O nouă primărie și digitalizarea administrației
Nu în ultimul rând, echipa actuală a Primăriei Tunari are în plan și realizarea unei clădiri noi, care va avea funcțiunea de primărie.
”Suntem într-o primărie veche care a fost reabilitată, extinsă. Nu ne-am dorit să prioritizăm construcția unei primării, ci să realizăm proiectele necesare comunității, dar acum considerăm că, prin extinderea permanentă a localității și a numărului de cetățeni, este imperios necesar să realizăm și o primărie nouă, unde vom avea la un loc toate serviciile și vom avea condiții de 2020, optime cetățenilor”, a spus Marian Ion. În conexiune cu acest subiect, primarul a menționat că în viitorul mandat dorește să se realizeze în proporție de peste 80% digitalizarea sistemului administrației publice, în vederea facilitării accesului cetățenilor care să poată avea opțiunea de a se prezenta la primărie sau de a obține răspunsuri, documente, direct prin acest sistem inteligent electronic.