Domnești, o comună cu perspective înfloritoare
Sunt sigur că v-am făcut curioși și vreți să aflați cine este edilul care are un portofoliu de proiecte atât de bogat. E adevărat, el nu a ajuns în această funcție, încă, dar, fără doar și poate, domneștenii ar avea mult de pierdut dacă, în alegerile locale care bat la ușă, nu-l vor sprijini să ajungă în fruntea comunității. Pentru această afirmație, am la dispoziție cel puțin 50 de argumente.
Sunt convins că locuitorii Domneștiului îl cunosc bine pe Adrian Ghiță. El este un tânăr cu o experiență bogată în administrația publică. Argument? Pentru că asta este și funcția pe care o îndeplinește în prezent: administrator public, la primăria din Domnești. O carte de vizită care nu mai aruncă niciun dubiu asupra priceperii sale în buna gospodărire a proiectelor și investițiilor din comună. Apoi, aș putea spune că pe Adrian Ghiță îl recomandă entuziasmul tinereții și dorința sa nețărmurită de a lucra pentru mai-binele comunității în care s-a născut. De aceea, s-a hotărât să candideze la funcția de primar al comunei. Dar nu oricum. El vine cu o zestre de proiecte ambițioase de viitor, întocmite ca la carte, care, odată îndeplinite, vor aduce schimbări radicale nivelului de civilizație și bunăstare al localității.
Stație de primiri urgențe, la Domnești
Am stat de vorbă cu tânărul candidat la fotoliul de primar al Primăriei Domnești despre numărul, cu adevărat impresionant de proiecte cu care se prezintă în fața alegătorilor. El mi-a vorbit, cu profesionalism despre câteva dintre ele, pe care le consideră importante pentru concetățenii săi. Unul dintre proiecte privește înființarea unei Stații UPU – Unitate de Primiri Urgențe, în Domnești. L-am întrebat, firesc, de unde i-a venit această idee. „Dintr-o realitate de care ne-am lovit deseori”, mi-a răspuns Adrian Ghiță. „Urgențele medicale nu pot fi tratate la nivel local, din cauză că nu există o infrastructură adecvată. Deseori, din cauze obiective, cum ar fi circulația anevoiasă de la intersecția cu șoseaua de Centură, ambulanțele ajung cu dificultate în comuna noastră. Iată de ce, consider că această investiție este mai mult decât necesară, pentru a putea salva vieți”,
ne-a spus el. Adrian Ghiță ne-a mai precizat că proiectul există, el va fi finanțat de la bugetul local și că speră să fie realizat, undeva, prin 2018-2020.
Policlinică și centru pentru persoane defavorizate
Și ca să rămânem pe tărâmul asistenței medicale și al protecției sociale, Adrian Ghiță ne-a mai vorbit și despre alte două proiecte, din cele 50 pe care le are în vedere. Unul dintre ele este strâns legat de domeniul abordat mai sus. Este vorba de construcția unei policlinici, în Domnești, pentru că un astfel de obiectiv nu există la ora actuală în comună și locuitorii Domneștiului duc lipsă de asistență medicală specializată. Pentru aceasta, tânărul nostru candidat este pregătit să găsească surse de finanțare din fonduri UE, de la bugetul de stat, de la cel județean și local, din programe naționale sau din fonduri private și sponsorizări. O astfel de policlinică, este de părere Adrian Ghiță, ar putea fi funcțională în anul 2019.
Totodată, el s-a gândit și la protejarea persoanelor defavorizate, al căror număr este destul de mare. Realitatea a demonstrat că este absolută nevoie de a asigura protecție, adăpost și hrană, precum și consiliere temporară pentru persoanele care nu au unde locui, pentru femeile abuzate, copii, sau persoane cu handicap. De aceea, folosind fonduri de finanțare din aceleași surse ca acelea de mai sus, Adrian Ghiță și-a propus construirea unui centru pentru persoane defavorizate, eventual în parteneriat cu un ONG, cu o capacitate de 20 de locuri.
Piață agroalimentară și târg comunal
Nici așa ceva nu există, acum, în Domnești. „Nu avem o piață adecvată”, spune Adrian Ghiță. „Este un lucru mai mult decât necesar. Avem nevoie de o piață corespunzătoare din punct igienic și sanitar, cu dotări adecvate unui comerț civilizat, de unde cetățenii noștri să-și poate face aprovizionarea în condiții de siguranță alimentară. Vom găsi resursele de finanțare necesare din sursele despre care am mai amintit, astfel încât, anul viitor, domneștenii să beneficieze din plin de o asemenea investiție”, ne-a precizat el.
Astăzi, în Domnești, producătorii agricoli nu dispun de un spațiu în care să poată să-și pună în vânzare produsele. De aceea, pe lângă piața agroalimentară, Adrian Ghiță și-a propus să amenajeze și un astfel de târg, destinat comerțului între săteni. Așa cum am văzut, surse de finanțare se găsesc, dacă știi unde să le cauți și să profiți de oprtunitățile oferite de acestea. De aceea, Adrian Ghiță este ferm convins că până la sfârșitul anului 2016, sau, cel mai târziu în 2017, domneștenii vor avea unde să vină să-și prezinte produsele realizate prin propria lor trudă.
Siguranța cetățenilor, o prioritate
În prezent, la Domnești există, deja, o rețea de monitorizare video, dar Adrian Ghiță și-a propus extinderea ei pe cât mai multe drumuri comunale, astfel încât aceasta să acopere o lungime de 30 de kilometri. „Această rețea, pe lângă creșterea nivelului de siguranță al cetățenilor, va duce la utilizarea adecvată a drumurilor comunale și are drept obiective îmbunătățirea infrastructurii de transport, astfel încât să fie asigurat confortul populației”, ne-a precizat autorul proiectului.
Mereu în legătură directă cu oamenii
Nu de puține ori, se constată o ruptură la nivel de comunicare între factorii responsabili din administrația locală și cetățeni. Deseori, transparența nu este punctul forte al instituțiilor care gospodăresc comuna. De aceea, Adrian Ghiță și-a propus implementarea unui sistem pe care el l-a numit „Primăria on-line”. Ce își propune acest sistem?
Dezvoltarea unui sistem informatic integrat prin care să se realizeze o mai bună comunicare între primărie și locuitorii comunei. Astfel, este de părere Adrian Ghiță, se va ajunge la o comunicare mult mai adecvată cu cetățenii și mediul de afaceri. Acest sistem va permite oricui dorește să monitorizeze activitatea primăriei, va fluidiza comunicarea între cele două părți implicate – cetățeanul și autoritatea locală – ceea ce va aduce mai multă eficiență și transparență în această relație. Și, promite Adrian Ghiță, acest lucru va fi posibil începând cu anul viitor.
Un loc unde tinerii domneșteni își vor uni destinele
Pe măsură ce parcurgi lunga listă a proiectelor lui Adrian Ghiță, începi să-ți dai seama de câte lucruri, are nevoie o comunitate pentru a trăi la standarde de normalitate. Unele ar putea părea banale, dar fără ele oamenii ar fi mai „săraci” nițel, la capitolul civilizație.
Așa am aflat de la tânărul candidat la primărie că Domneștiul nu are casă de căsătorii! Acum, cununiile civile se desfășoară
într-un spațiu neadecvat pentru acest moment deosebit din viața fiecăruia. De aceea, Adrian Ghiță și-a propus amenajarea unui astfel de spațiu, care să asigure servicii publice de calitate. Cu finanțare din bugetul local, Casa de căsătorii ar putea fi dată în folosință în anul 2018. Acestea au fost doar câteva dintre cele 50 de proiecte de care aminteam. Vom reveni cu celelalte într-un număr viitor.