Abia întors de la pelerinajul de la Iaşi unde fusese cu locuitorii comunei Ciorgârla, primarul Victor Niculae nu era la birou, ci „pe teren” unde avea de arbitrat un con-flict referitor la nişte proprietăţi alăturate. A transmis că vine în 20 de minute şi s-a ţinut de cuvânt!
Atestată din 1558, comuna Ciorogârla şi satul ei Dârvari au astăzi la conducerea primăriei un munte de om la propriu, Victor Niculae, pe care l am aşteptat curioşi într o incredibil de caldă zi de toamnă să se întoarcă de la îndatoririle de primar aflat la al treilea mandat. Nu am stat mult de politeţuri căci Victor Niculae are o agendă încărcată şi grija a circa 6000 de locuitori.
Apă, canalizare, gunoaie – care-i situaţia?
Mulţumit deocamdată de terminarea fazei a I-a a proiectului ADIA Ilfov în valoare totată de 3,6 milioane euro pentru comuna Ciorogârla (care prevede alimentarea cu apă şi canalizare), primarul Niculae Victor recunoaşte, aproape cu mâna pe inimă, că ajutorul Consiliului Judeţean Ilfov, în special al domnului preşedinte, Marian Petrache, a fost nepreţuit şi, în consecinţă, există în derulare primii 600.000 de euro pentru lucrări executate în proporţie de 60%. Se lucrează în continuare, iar proiec-tele şi gândurile edilului sunt acum îndreptate spre al doilea proiect de prelungire a reţelei de apă şi canalizare. Desigur, este o mare uşurare că de capitolul „epurarea apei” se ocupă Consiliul Judeţean în cadrul proiectului de la Ţegheş, comuna Domneşti, astfel că atenţia primarului Niculae Victor a putut fi îndreptată timp de 1,5 ani, într-o primă fază, spre construcţia noii primării, o clădire impozantă, pe care oricine o vede de la distanţă.
Problema salubrizării este rezolvată în momentul de faţă deoarece primăria Cirogârla a încheiat un contract de ridicare a gunoaielor menajere cu REBU, însă există multe de făcut în continuare la acest capitol pentru că, de exemplu, nu sunt condiţii, pentru strângerea selectivă a gunoaielor şi primarul recunoaşte că, în primul rând, este nevoie de educarea cetăţenilor în acest sens. Nu e deloc simplu să învăţăm toţi să strângem selectiv gunoaiele şi discuţia rămâne deschisă atât la Bucureşti, cât şi la Ciorogârla.
„Ministerul Transporturilor este stat în stat!”
Transporturile înspre şi dinspre comună sunt rezolvate, într-un fel, după marile probleme pe care le-au avut locuitorii din Ciorogârla. „Guvernanţii noştri semnează contracte prin birouri şi sunt tare supărat pentru că nimeni nu dă telefon la comune să întrebe care sunt problemele comunităţilor. Te pomeneşti cu cine ştie ce firmă că vine să facă transportul cu maşini de mezeluri. Da, da, da, noi am avut pe relaţia Dârvari-Bucureşti maşini de mezeluri, cu bănci, cu scaune! Spre norocul nostru cu fir-ma care face transportul pe linia 458, am avut o înţelegere și ei şi au respectat-o. Au cumpărat patru autobuze şi fac un transport civilizat. Doar că ei fac numai 25 de curse pe zi şi mai e nevoie de încă 6 transportatori. Eu la 5 dimineaţa am fost la capăt de linie şi am găsit maşini de 16 locuri cu 42 de persoane în interior. Nu intere-sează pe nimeni, pe nimeni, pe nimeni” povesteşte cu amărăciune primarul, dar şi tatăl, şi bunicul Victor Niculae. Desigur, tot preşedintele Marian Petrache va rezolva într-un final situaţia pentru că în 15 iunie 2013 se va încheia un nou contract. Dar, un bob zăbavă! Există o problemă: „Ministerul Transporturilor este „stat în stat în această ţară. Nu ştiu cum aceşti directori din ministere dau aprobare pentru aceste transporturi”, susţine cu fermitate Victor Niculae care nuanţează problema: „Au dat un număr de curse pe Ciorogârla, însă cum suntem de tranzit, maşinile vin deja încărcate cu călători de la Floreşti, de la Palanca. Evident, maşinile mai iau şi de la Ciorogârla 10-15 persoane şi, Doamne fereşte de un accident, să vedem atunci dacă Ministerul Transporturilor mai răspunde. În această perioadă discuţiile cu Ministerul Transporturilor sunt complet blocate din cauza alegerilor, aşa că aştept şi eu să vedem ce se întâmplă” precizează primarul Victor Niculae, odată cu un oftat lung cât o zi de post.
Speranţe și jocuri … politice
Credinţa şi nădejdea există în sufletul primarului Victor Niculae şi acestea se îndreaptă spre Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache şi spre PNL. Vic-tor Niculae povesteşte că în primul mandat 2004-2008 a primit de la Preşedintele Consiliului Judeţean suma de 65 de miliarde, în condiţiile în care primarul era PDL iar Preşedintele CJ era PSD. În perioada 2008-2012, primarul fiind în continuare membru PDL şi Preşedintele CJ la fel, comuna Ciorgârla nu a primit nici măcar un leu! Acum, printr o rectificare de buget făcută de Marian Petrache, comuna Ciorgârla a primit 15 miliarde de lei. Iată, încă un motiv, pentru care primarul unei comune cu 5972 de locuitori asemeni comunei Ciorogârla aşteaptă un sprijin din partea Preşedintelui Consiliului Judeţean. Trebuie să se ţină cont, spune Victor Marian, de comu-nele cu bugetul foarte mic şi nevoile foarte mari!
„Avem mari probleme cu grădiniţa din Dârvari”
Învăţământul este una dintre preocupările constante ale primarului şi Ciorogârla are în momentul de faţă o importantă zestre pedagogică: liceul „Pamfil Şeicaru” cu 1400 de elevi, două şcoli, două grădiniţe. La momentul actual şcoala din satul Dârvari este un mare motiv de mândrie pe care îl confirmăm pe bună dreptate. Şcoala este cu adevărat de de calibru european, refăcută complet, cu condiţii excelente de învăţătură şi sport, dotată cu o încântătoare sală pentru anul pregătitor. Vizitând şcoala, am putea spune că şi în Bucureşti sunt puţine unităţi de învăţământ asemănătoare celei din Dârvari. Miliardele de lei investite în refacerea liceului atât de admi-nistraţia locală cât şi de Inspectoratul Şcolar Ilfov asigură condiţii deosebite elevilor din toate punctele de vedere.
Bucuria lui Victor Niculae este, însă, umbrită de situaţia jenantă în care se află în continuare grădiniţa din satul Dârvari. Funcţionând într-o clădire veche de circa 100 de ani, grădiniţa găzduieşte 81 de copii pe o suprafaţă de numai…30 mp. Localul actual nu mai poate fi sub nicio formă extins iar singura soluţie este construirea unei noi grădiniţe. Există proiectul, există oameni şi firme care o pot face. Lipseşte esenţialul: finanţarea. E nevoie de o peste 2 milioane lei şi speranţele sunt foarte mici mai ales după ce, din totalul de 23 de firme câte existau la un moment dat în Ciorogârla, mai există doar 4. Restul au dat faliment.
Fotografii: Andrei Dumitru