Primarul comunei Copăceni, Marin Ionuț, spune că a reușit să îndeplinească 90 la sută dintre obiectivele pe care și le-a propus în mandatul care se încheie luna aceasta. Nu a fost ușor pentru o comunitate mică, cu posibilități financiare la fel de mici. Dar nu a fost nici imposibil, pentru că vorbim de un om al faptelor, despre care se spune că nu face promisiuni, ci doar caută soluții.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 516, ediția print

Chiar dacă nu vorbim despre o comună mare, localitatea Copăceni are ca orice așezare ilfoveană, nevoi similare oricărei comunități, mai ales în privința infrastructurii rutiere, a nevoilor de învățământ, alimentare cu apă sau canalizare. Primarul Marin Ionuț s-a străduit să rezolve cea mai mare parte a nevoilor cetățenilor și să le îmbunătățească condițiile de viață.

”Rețeaua de canalizare a fost realizată în comuna Copăceni pe strada Principală, Sf. Ioan – Linia Gârlei – Linia Pădurii și str. Morii, pe o lungime de circa 11 km. A fost, de asemenea, înființată și o stație de epurare. În decursul anului 2019, cu acordul CJ Ilfov, printr-un contract de asociere, am dat drumul și la branșamentele individuale, la fiecare gospodărie în parte, de această utilitate, adică de serviciul de canalizare, urmând a beneficia peste 1.000 de locuințe. Aceasta este cea mai mare investiție derulată pe raza localității Copăceni.  O parte, prin asociere cu CJI, o parte, cu fondul de mediu, fiind cuprinse străzile Morii, Gârlei, Pădurii și Sf. Ioan”, a declarat primarul.

Prin PNDL s-a reușit și extinderea rețelei de curent electric și de iluminat public cu LED în parteneriat cu ENEL, pe străzile Panseluțelor, Plopilor, Macului, Miron Cristea. Primarul ne-a explicat că amenajarea trotuarelor a fost suspendată din cauza viitoarelor lucrări de canalizare.

Amenajarea domeniului public, o prioritate

Pentru asfaltarea drumurilor comunale a fost depus un proiect la Compania Națională de Investiții care ar permite modernizarea a 11 străzi și construirea unei săli de sport. ”Dacă nu găsim finanțare acolo, o să ne străduim să rezolvăm tot din bugetul local și poate se deschide între timp și o altă axă de finanțare”, a spus edilul. Primarul spune că un mare proiect pe care îl pregătește după ce vor fi finalizate lucrările de canalizare are în vedere amenajarea domeniului public aferent DJ 401D. ”Acolo voi face demersurile și diligențele către CJ Ilfov, dacă își amenajează ei trotuarele și toate cele, sau, în caz contrar, voi finaliza de la bugetul local lucrările de amenajare a trotuarelor, rigolelor și a șanțurilor betonate. Trebuie să implementăm aceste lucrări, deoarece prea puțini cetățeni își întrețin domeniul public aferent locuinței”, a spus edilul. El și-ar dori să amenajeze și un parc pentru comună, dar primăria nu dispune de teren. Există un parc în paragină, dar amenajarea lui reprezintă un proiect de viitor, având în vedere că există numeroase alte priorități.

Atenție specială pentru Educație

La ora actuală, sistemul de învățământ atrage atenția și a necesitat investiții majore. ”Suntem la început de an școlar și ne-am străduit să asigurăm tot ce este necesar pentru siguranța elevilor și a profesorilor și pentru a permite desfășurarea procesului de învățământ  la parametri optimi. Am cumpărat serviciu de internet pe 24 de luni, care înseamnă o tabletă pentru fiecare elev, care intră în prețul abonamentului. Sunt 222 de elevi la clasele 0-VIII care primesc toți tablete”, spune Marin Ionuț. Potrivit primarului, școala este pregătită pentru că s-a străduit permanent să sprijine acest sector și să susțină procesul de învățământ cât mai bine. Grădiniță cu program normal și grădiniță program prelungit există în comună, dar pentru a face față solicitărilor ar mai fi necesară o nouă grădiniță cu program normal, despre care primarul spune că intenționează să o realizeze lângă biserică, pe locul grădiniței vechi. Școala generală ­V-VIII a fost dezvoltată și modernizată prin PNDL, și cât s-a putut din bugetul local pe care mai mult nu l-a avut primăria. Pentru clasele 0-IV, s-a reușit construcția unei clădiri noi.

”O laudă obiectivă”

Eficiența implicării Primăriei Copăceni este cel mai bine descrisă însă de unul dintre beneficiarii direcți ai sprijinului acordat de administrație, directorul Școlii Gimnaziale Copăceni, prof. Ana Bran. Cadrul didactic ne-a mărturisit că este învățător de 23 de ani și director al acestei instituții de învățământ de 3 ani. 

”Odată cu venirea mea aici, învățător fiind, am constatat că clasele primare învățau în două schimburi, un lucru care nu respecta Legea nr. 1 a Educației. Primul demers a fost, așa cum era firesc, către comunitatea locală, prin discuții, nu neapărat adrese scrise, în ideea în care primarul este omul faptelor și ceea ce se vede astăzi o dovedește. Am căutat soluții, iar la momentul anului 2017 se evidenția necesitatea mansardării școlii. Dar o analiză amănunțită a stabilit că structura de rezistență nu suporta încă un nivel. Atunci a fost demarat prin PNDL 2 un proiect ce a presupus o construcție nouă, frumoasă, pentru cei mici. Astfel a fost posibilă realizarea unei clădiri noi cu patru săli de clasă, cu toate dotările, și care răspunde tuturor nevoilor copiilor de la 6 la 10-11 ani. Avem mobilier adaptat antiscolioză, tablă cu marker, ceea ce se face și în gimnaziu de circa 4 ani. Retroproiectoare și calculatoare am primit din partea primăriei în câteva etape, astfel încât toți copiii să beneficieze atât de învățământul tradițional extrem de necesar, dar și de latura modernă, în care până la urmă cresc copiii. Tradiționalul este bun să particularizeze și să accesibilizeze tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. Fără tradițional, nu ar putea să înțeleagă lumea în care trăiesc. În privința resursei umane, instituția noastră de învățământ, cu 300 de copii, de la nivel, preșcolar, primar și gimnazial, își desfășoară activitatea în patru corpuri de clădire. Cum organigrama noastră nu avea decât 2 îngrijitoare, ne-am văzut în imposibilitatea de a asigura pentru copiii noștri un minimum de igienă necesar, nu neapărat în pandemie, ci într-o viață normală. Ne-am adresat din nou autorității locale, care ne sprijină acum cu două posturi de îngrijitor. Astfel că fiecare corp de clădire are propriul îngrijitor. Am primit sprijin și în momentele firești prin care trece orice instituție de învățământ, cum sunt inspecțiile de acreditare, inspecțiile interne. Primarul a fost prezent tocmai pentru a oferi punctul de vedere real al unei comunități. Primarul a explicat cum suntem, ce putem oferi, a fost extrem de parolist și a dovedit că este alături de noi, iar dacă nu a putut face ceva, a fost din imposibilitatea financiară. Pe raza localității noastre sunt doar două firme, taxele sunt cele ale oamenilor care lucrează în agricultură și nu sunt întotdeauna cele mai mari cu putință”, ne-a povestit prof. Ana Bran.

Directorul școlii spune, cu entuziasm, că edilul reușește să fidelizeze oamenii. ”Poate și prin stilul personal a reușit să ne fidelizeze pe fiecare dintre noi aici. Eu am fost 20 de ani învățător într-o singură unitate mare, din care a reușit să mă convingă să vin acasă. Am fost produsul acestei școli cu profesori grozavi, care au reușit să facă astfel încât să iasă ce a fost mai bun din noi. Suntem produsul unei generații de profesori de aici, din Copăceni. După mine au venit și alți profesori și am reușit să îi fidelizăm și pe aceștia. Mi se pare un aspect foarte important, alături de baza materială”, a spus prof. Ana Bran.

Soluții constructive pentru calitatea învățământului

În 2020 a venit pandemia, și atât școala, cât și administrația au trebuit să caute  o soluție unitară pentru a intra în învățământul online. A fost provocarea cea mai mare. Oamenii cu peste 15 ani și aproape 30 de ani de învățământ s-au trezit aruncați în tumultul acesta.  ”A trebuit să ne descurcăm. În luna iulie, primarul a anunțat că va căuta o platformă și a găsit o soluție care a venit cu o mentenanță foarte importantă și un program de instruire. S-a pus apoi problema copiilor care nu au posibilități sau au posibilități împărțite între mai mulți copii. S-au găsit soluții pentru toți copiii pentru clasa 0-VIII pentru tablete și internet”, a spus profesoara, care a dorit să menționeze că laudă obiectiv lucruri care s-au întâmplat în trei ani de zile. 

”Am albit de griji și din dorința de a aduce plusvaloare aici, și primii care sunt  dovada girului sunt copiii noștri”, a spus prof. Ana Bran. Ea a menționat că în școala pe care o conduce învață atât copii săi, cât și copiii edilului, dar a văzut ce fac profesorii școlii în Copăceni, unde a apărut și primul 10 la Evaluarea Națională. Prof. Ana Bran a mai precizat că datorită primăriei a fost posibil ca, la pregătirea pentru Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să poată veni la  pregătire la școală. ”A contat foarte mult. Cu dispensere, soluții, măști, distanțare. Era vital să vină elevii la școală, pentru că pierduseră contactul cu materia în sistem organizat și aveau nevoie de contactul cu profesorul. Avem copii din toate categoriile sociale și analfabetismul social începe să își facă simțită prezența și la noi. Mi-am propus să fiu omul faptelor”, spune directorul. 

Acum, elevii din Copăceni vor începe noul an școlar în 17 săli de clasă deosebite, cu bănci noi, cu spații educative complet igienizate, modernizate și adaptarea spațiului pentru instruire. Grupurile sanitare au fost igienizate total, s-au schimbat gresia, faianța, obiectele sanitare, ușile la băi, iluminat. Tot ce a necesitat modificări sau înlocuiri a fost schimbat. Tablele inteligente nu au fost solicitate pentru că prioritatea a fost laboratorul de informatică de care elevii de clasele ­V-VIII vor putea beneficia având oră de informatică. Noul corp al școlii pentru școala primară este gata și va fi dat în folosință anul acesta. Primăria s-a asigurat că în orice variantă  se poate funcționa pe verde, dar s-a asigurat în egală măsură că sistemul online este accesibil fiecărui elev și profesor al școlii.