Oraşul Pantelimon, în luna lui Mărţişor, 2015

Am ajuns în oraşul Pantelimon într-o dimineaţă uşor pâcloasă, de martie. Un soare ceţos, dar blând, scălda urbea de la „poalele” Capitalei într-o lumină lăptoasă. Mirosea a aer proaspăt şi a muguri cruzi, gata să plesnească, gâlgâind de sevă dulce-acrişor-amăruie. La primărie, ne aştepta primul gospodar al oraşului – primarul Marian Ivan – pe care-l rugasem să ne povestească despre proiectele edilitare care urmează să prindă viaţă anul acesta.

În biroul său, de la etajul I al primăriei, primarul Ivan ne aştepta cu „temele” făcute. Când am păşit în încăpere, privirea mi-a fost atrasă, o clipă, pe fereastra aflată chiar în faţa uşii. Dincolo de geam, se auzea scrâşnetul unor unelte care curăţau tencuiala coşcovită, puhavă de igrasie, a blocului de peste drum. Am înţeles imediat, îndată ce am văzut faţada clădirii îmbrăcată într-o dantelărie de schele şi o echipă de muncitori care trudeau la curăţarea pereţilor mâncaţi de lepra scorojelii. Începuseră lucrările de reabilitare termică. De la acest subiect a început, de ­altfel, discuţia noastră cu primarul Marian Ivan. 

Alte 10 blocuri, în „straie” noi

În Pantelimon există 31 de blocuri, moştenite din „iepoca de aur”. În anii trecuţi, primăria Pantelimon a reuşit să reabiliteze 8 dintre ele. În acest proiect s-a folosit o tehnologie în care s-au utilizat panouri-sendviş termoizolante. „Anul acesta, am demarat lucrările la încă 10 blocuri. De data aceasta, termoizolaţia va fi realizată cu plăci de polistiren. Este vorba de blocurile E1, E2, E3, H, I, J, K, P6, P7 şi P13. Noutatea constă în faptul că vor fi reabilitate şi acoperişurile în şarpantă, la aceste 10 blocuri”, ne spune primarul. Pentru o clipă, involuntar, îmi arunc privirea către acoperişul clădirii de vizavi. Pare că pe „creştetul” acesteia a poposit o pasăre gigantică, cu aripi frânte, jumulite de pene. Şindrila putredă aduce cu o căciulă scămoşată, cu fundul spart. Şi încerc să-mi închipui ce se întâmplă cu tavanele apartamentelor aflate imediat sub cuşma acoperişului, atunci când cade o ploaie mai zdravănă… 

MDRAP a promis fonduri pentru reabilitarea şi a celorlaltor 13 blocuri

Vorcea apăsată a primarului mă fac să mă întorc în realitatea prezentului. „Am discutat la Ministerul Dezvoltării să ne finanţeze şi pentru cele 13 blocuri care au mai rămas. Deja, zilele acestea am primit 20 de miliarde (lei vechi – n.r.). Cum se va deschide programul, prin aprilie sau mai, avem promisiuni că vom intra la finanţare şi cu celelalte”, ne precizează Marian Ivan. Cioc-boc, cioc-boc, cioc-boc! Prin fereastra întredeschisă se aud zgomotele scoase de uneltele mânuite cu iscusinţă de echipa de muncitori, care muşcă adânc din „cangrena” pereţilor bolnavi de igrasie. Şi, din nou, mă las furat de imaginaţie, închipuindu-mi cum vor arăta cele 10 blocuri, în straie noi, peste puţină vreme… Dar, edilii nu vor să se limiteze doar la aceste lucrări. În jurul blocurilor E2, E3, P6, P7 şi P8, din strada Eroilor, blocul E, din str. Livezilor, P13 şi P14, din str. Duzilor, se vor amenaja parcări şi spaţii verzi.

30 de miliarde de lei, pentru o sută de străzi

Aceasta este suma despre care ne vorbeşte primarul că a fost alocată pentru asfaltarea a o sută de străzi din Pantelimon. Astfel, pe data de 20 ianuarie 2015, a fost emis ordinul de începere al lucrărilor din cadrul proiectului „Modernizarea infrastructurii rutiere şi a aliniamentelor stradale”. Ce se ascunde în spatele acestei denumiri? Faptul că, aşa cum ne‑a spus primarul, 100 de străzi din Pantelimon vor fi asfaltate şi reabilitate în întregime. „Din cele 30 de miliarde (lei vechi) pentru asfaltări am cheltuit, anul trecut, cam jumătate. Anul acesta, vom mai primi, în aprilie, încă 20 de miliarde, tot pentru asfaltări. Lucrările au început, deja. Vorbim despre 35 de kilometri de străzi care vor fi reabilitate. De asemenea, vor fi executate lucrări de întreţinere pe străzile care au nevoie de reparaţii. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu străzile care au intrat, ulterior anului 2009, în patrimoniul public. Întreg proiectul este unul integrat, în sensul că se vor schimba bordurile vechi, asfaltul degradat va fi decopertat şi va fi turnat unul nou, vor fi montate indicatoare de circulaţie, vor fi trasate marcajele rutiere, se vor amenaja treceri de pietoni iluminate, se vor amenaja spaţii verzi etc. Aşadar, nu turnăm numai asfalt, ci facem totul ca la carte. Adică, tot ce ţine de infrastructura rutieră, pe absolut toate străzile. Iar executantul lucrărilor, firma VIAROM, şi-a propus ca, până la 15 noiembrie să finalizeze totul, ceea ce înseamnă că vor termina cu o lună şi jumătate înaintea termenului stabilit. În ceea ce priveşte asfaltarea propriu-zisă, executantul spune că poate finaliza totul într-o lună”, ne explică primarul. El ne-a mărturisit că doreşte să schimbe, radical, înfăţişarea oraşului. În acest sens, întreaga zonă centrală va fi reamenajată, din punct de vedere urbanistic. Şi, tot acolo, va fi construită o piaţă şi un centru comercial civilizat.

Pe strada Tractorului vom merge cu limuzina

Am plecat de la primărie, însoţiţi de primarul Marian Ivan şi de vicele Dumitru David, să vedem cum decurg lucrările de reabilitare termică a blocurilor şi asfaltarea de pe  strada Tractorului. Soarele prinsese un pic de vlagă şi răspândea o căldură promiţătoare de vreme bună. Aşa cum văzusem de la fereastra primăriei, pe schelele blocurilor aflate în reabilitare, muncitorii lucrau de zor la îndepărtarea tencuielii degradate. Ici-colo, meşterii începuseră să fixeze plăcile de polistiren. Concluzia? Activitatea se desfăşura normal. Ne îndreptăm către strada Tractorului. Ajungem acolo la ora mesei. Câţiva meşteri încropiseră o masă, pe capota unei Dacii cu o vârstă venerabilă. Slăninuţă afumată, brânză, salam, cârnați, ceapă spartă de pumnul puternic, asprit de muncă, al unuia dintre comeseni. Le urăm poftă bună. Marian Ivan intră în vorbă cu ei şi află că lucrările sunt în grafic. Se lucrează la amenajarea suprafeţei pe care urmează să se toarne covorul de asfalt. Le urăm spor la muncă şi la mâncare şi ne retragem liniştiţi. Lucrarea este pe mâini bune. În curând, pe strada Tractorului, pe asfaltul neted ca oglinda, vom merge cu limuzina…

Semne bune anul are

Marian Ivan ne-a mai povestit şi despre celelalte proiecte care s-au realizat, sau care se vor realiza în decursul acestui an. Toate aceste proiecte  vi le vom dezvălui într-o serie de articole viitoare. Nu căutăm suspansul, cu tot dinadinsul, ci suntem limitaţi de spaţiul editorial. Din tot ce ne-a povestit, însă, primarul, am ajuns la o singură concluzie: edilii din Pantelimon nu vor sta, nici anul acesta, cu mâinile încrucişate. Primăvara proiectelor edilitare abia a început. Aşa cum bobocii se numără toamna, tot aşa se vor număra şi proiectele duse la bun sfârşit, anul acesta. Şi nu sunt puţine. Dacă vreţi să aflaţi despre ele, ţineţi aproape!