Primii ochelari electronici din lume pentru tratamentul ambliopiei, sau “ochiului leneș” la copii, sunt acum disponibili și în țara noastră. În felul acesta, micii pacienți care se confruntă cu această problemă de sănătate pot fi tratați printr-o metodă terapeutică inovatoare. Mult mai modernă, mai simplă și mai comodă.

Ambliopia, sau “ochiul leneș” cum mai este denumită afecțiunea, se manifestă prin vedere bună la un ochi și vedere mai slabă la celălalt. Boala debutează la vârsta copilăriei, iar dacă nu este tratată corespunzător, în faza incipientă, nu se mai poate vindeca niciodată.  

Pe măsură ce trece timpul, creierul se obișnuiește să primească informații numai de la ochiul puternic și îl exclude pe cel slab, într-o măsură foarte mare, sau definitiv. Astfel, ochiul slab nu mai este folosit.

“Fără un tratament co­­respunzător la timpul potrivit, ochiul mai slab nu va mai putea fi recuperat niciodată. În toate celelalte metode de tratament, se acoperă ochiul bun, sau se scade vederea acestuia prin diverse metode și copilul este forțat, pentru anumite perioade de timp, în fiecare zi, să își folosească ochiul slab”, explică dr. Carmen Dragne, medic primar, specialist oftalmolog, Clinica Ama Optimex.

Dispozitivul se încarcă noaptea și se poartă ziua 

Ochelarii electronici constituie un dispozitiv me­dical dezvoltat în colaborare cu medici oftalmologi și opticieni, în urma unor studii și cercetări îndelungate. În cazul în care este nevoie, se pot atașa lentile cu dioptriile potrivite. Ei sunt recomandați de către medicul oftalmolog, iar programarea electronică se face la început, de către optician. Ulterior, trebuie avut grijă să fie încărcați noaptea și purtați în timpul zilei. Tratamentrul am­bliopiei este recomandat să fie efectuat până la vârsta de 6-7 ani, însă cu ochelarii pot fi obținute rezultate și până la vârsta de 10 ani. Periodic, trebuie efectuate vizite la oftalmolog, pentru monitorizarea rezultatelor.

Unde se găsesc?

Terapia este disponibilă în Clinica Ama Optimex, din București. Pentru programări la con­sultații și detalii suplimentare privind recomandarea ochelarilor electronici sau a altor servicii de optică medicală moderne, puteți accesa site-ul www.amaoptimex.ro. 

De ce se recomandă ochelarii electronici?

Ochelarii electronici Amblyz propun o modalitate complet diferită pentru tratamentul ambliopiei. Aceștia au un sistem electronic integrat care obturează automat ochiul bun, pentru un interval de 30 de secunde, forțând copilul să vadă cu celălalt ochi, mai slab. Sunt ușor de folosit, confortabili și estetici, iar copilul îi poartă ca pe oricare altă pereche de ochelari, fără să îi influențeze activitațile zilnice, precum celelalte metode de tratament.

Purtați la intervale regulate, aceștia aduc anumite beneficii importante:

 nu necesită un program strict pentru administrarea tratamentului,

 este o formă de tratament mai comodă, care facilitează vederea binoculară,

 creierul se obișnuiește astfel să primească informații de la ambii ochi

 copii sunt mult mai deschiși la această formă de tratament, ceea ce duce la rezultate mult mai bune.