Întâlnire între Dacian Cioloș și agricultorii ilfoveni, la Afumați

Ziua de joi, 4 august, a consemnat o premieră pentru județil Ilfov. Premierul Dacian Cioloș s-a întâlnit cu agricultorii ilfoveni, în Afumați, la ferma Agroindaf aparținând lui Claudiu Davițoiu, al cărui sediu se găsește la Conacul Stolnicului Cantacuzino. Întâlnirea a fost organizată de Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

La întâlnire, pe lângă premierul Cioloș, au mai participat, cum era și firesc, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, reprezentanți ai ANAF, APIA, AFIR și, bineînțeles, gazdele – președintele ­LAPAR, Laurențiu Baciu și președintele Filialei Ilfov a LAPAR, Dan Ilie, alături de primarul comunei Afumați, Gabriel Dumănică. Din partea APIA Ilfov, au fost prezenți directorul executiv Ion Nicuț și directorul executiv adjunct Marius Radu. Dezbaterile au durat apro­ximativ 3 ore și s-au desfășurat cu ușile închise. Reprezentanților presei, veniți în număr mare la Afumați, li s-au oferit, doar la debutul întâlnirii, câteva minute, pentru oportunități de imagine.

 

Fermierii cer simplificarea legislației

Despre temele abordate în cursul dezbaterilor am aflat la finalul acestora, de la însuși premierul Dacian Cioloș, precum și de la ministrul Achim Irimescu și președintele LAPAR, Laurențiu Baciu. Printre temele abordate, potrivit primului ministru, s-au numărat subiecte de interes pentru producătorii din sectorul de cereale: seceta şi efectele acesteia, irigațiile, plățile directe, măsuri de investiții și dezvoltare rurală, reforma cercetării agricole, învățământul agricol, Camerele Agricole. „Vreau să vă spun din start că nu s‑au cerut bani mai mulți. S-au cerut proceduri mai puține, mai clare, simplificare. Discuțiile au fost în jurul chestiunilor legate de secetă și irigații. Aici a venit domnul ministru (ministrul agriculturii, Achim Irimescu n.r.) cu explicații legate de stadiul proiectelor de irigații și propunerile pe care noi le avem și pentru a compensa parțial pierderile datorate secetei. Am discutat și soluții pe termen lung. Și anume crearea unui Fond Mutual, cu sprijinul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și participarea fermierilor care, în anii următori, ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri, calamități naturale. Nu s-au cerut bani mai mulți, ci mai multă simplificare a legislației”, a declarat Dacian Cioloș.

 

Fermierii și-ar putea compensa datoriile cu subvențiile

Una dintre problemele ridicate de fermieri a privit activitatea ANAF, care, spun aceștia, efectuează controale exagerate, „la sânge”, mai ales la fermele mai mici. Agricultorii mai spun că au mari dificultăți în a-și achita datoriile către Fisc. „Am discutat foarte mult de măsuri fiscale care au vizat Ministerul Finanțelor și ANAF, unde am ajuns la concluzia că sunt câteva lucruri care vor trebui clarificate în perioada următoare și legat de relația dintre fermier și cel care arendează terenul și legat de obligațiile privind plata TVA, modul în care se face. Luăm în calcul posibilitatea de a compensa pe viitor datorii pe care agricultorii le au la stat, cu subvenții pe care statul le datorează agricultorilor și care sunt în întârziere”, a precizat premierul. O altă temă arzătoare abordată în cadrul discuțiilor a fost cea a subvențiilor. „Am discutat și despre subvenții, despre stadiul plăților. Sigur, domnul ministru a făcut o informare cum decurg plățile pentru sectorul vegetal și pentru cel animal. Deci, sunt câteva lucruri care țin de o  mai bună clarificare a regulamentelor și care pot să faciliteze activitatea agricultorilor. Am discutat și de câteva chestiuni legate de Ministerul Mediului, la care nu avem răspunsuri concrete, cum sunt pagubele realizate de animalele sălbatice din domeniile de vânătoare. Aici, sigur că administratorii domeniilor de vânătoare au aceste obligații, dar trebuie să și le asume. Și probleme legate de chestiunea apei, prețurile, costurile la apa pentru irigații, astfel încât să stimulăm pe viitor utilizarea irigațiilor”, a mai adăugat primul ministru Dacian Cioloș.

 

O lege restrictivă pentru vânzarea terenurilor agricole

O altă temă abordată a privit vânzarea terenurilor agricole din România. Premierul Cioloș a subliniat faptul că este nevoie de o lege mai restrictivă în acest domeniu. Este nevoie de o lege restrictivă, care să împiedice înstrăinarea patrimoniului național, a pământului, dar și de primari onești care să nu mai facă specu­lă cu terenuri agricole, a precizat Cioloș. „Pentru că terenul agricol este într-adevăr un bun care se comercializează după reguli europene, dar este și un patrimoniu național, un patrimoniu local pentru comunitățile respective. Și, așa cum fac și alte state membre, respectând regulamentele europene, introduc reguli prin care să se asigure că de această resursă beneficiază în primul rând comunitățile locale și beneficiază fermele, pentru că despre asta e vorba. (…) Vreau să venim cu un cadru mult mai clar și mai restrictiv pentru comercializarea terenurilor, respectiv pentru cei care vor să facă speculă cu terenul agricol. Să venim cu condiții mult mai favorabile pentru cei care vor să-l folosească pentru dezvoltarea locală la nivelul comunităților. Dar pentru asta nu este suficientă doar legislația. Eu am mai spus. E nevoie de implicarea onestă a autorităților locale și a primarilor. Pentru că sunt multe cazuri de comasări de terenuri artificiale, făcute la nivelul primarilor, și ei facilitează apoi comercializarea pământului către terți. Deci, în primul rând avem nevoie de colaborarea primarilor, ei ar trebui să fie primii care să‑și dorească o dezvoltare locală. Sigur, e important ca terenurile să fie cultivate. Dar cred că trebuie să fie cultivate în primul rând de localnici”, a declarat premierul Dacian Cioloș.

 

Guvernul promite o serie de măsuri

l crearea unui fond mutual cu o finanțare de 35% de la fermieri și 65% de la stat, cu fonduri de la UE.

l administratorilor do­me­niilor de vânătoare li s-ar putea impune măsuri, așa încât mistreții să nu mai intre pe terenurile cultivate cu porumb, distrugând recolta.

 l peste 90% din subvenţiile APIA vor fi acordate celor din zootehnie până pe 15 august, iar restul până la finalul lunii.

 l o schemă de minimis pentru irigații, de 32 de milioane de lei, pentru costurile cu energia. În prezent, circa 137.000 de hectare sunt afectate de secetă în proporție de 30-60%, dar pentru a se lua o hotarâre în privința compensațiilor, Executivul așteaptă o situație exactă.