O echipă medicală condusă de prof. dr. Igor Tudorache, șeful Centrului de Transplant Pulmonar Hanovra, din Germania, a realizat primul transplant de plămâni din România. Intervenția a avut loc la Spitalul Sfânta Maria din București, singurul centru acreditat de Agenția Națională de Transplant pentru astfel de intervenții.
Donatorul, un bărbat în vârstă de 46 de ani, suferise o hemoragie cerebrală, ceea ce a dus la moartea creierului. Organele au fost prelevate de o echipă de specialiști de la Spitalul de Urgență Floreasca. Primitorul este un bărbat de aproape 50 de ani, din Iași, care se afla de aproape un an pe lista de așteptare. „Transplantul s-a efectuat astăzi (n.r. – 18 aprilie), de la ora 4:00 până la ora 11:00, cu o pauză de o oră și jumătate între cei doi plămâni. (…) Pacientul a suportat bine operația extrem de complexă. Se află, conform procedurilor, în monitorizare pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă“, precizau reprezentanții spitalului, imediat după intervenție.
Pacientul, îngrijit permanent de medici specializați
”Tratamentul după operație în cazul pacientului transplantat pulmonar la Spitalul ”Sf. Maria‘‘ din Capitală va fi asigurat de medici specializați. Au fost îndeplinite toate condițiile, altfel nu ar fi primit acreditare‘‘, a explicat președintele Agenției Naționale de Transplant, dr. Radu Deac. Potrivit medicului, în toate spitalele regionale din România există un coordonator de transplant și unul care diagnostichează moartea cerebrală. ”Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ ar putea să asigure tratamentul transplantaților pulmonar“, a spus medicul, pentru Agepres. În prezent, pe lista de așteptare pentru transplant pulmonar se mai află încă 36 de pacienți. Aceștia sunt evaluați și au dosarele depuse în vederea efectuării intervenției. În ceea ce privește numărul donatorilor, medicul a spus că acesta a scăzut la nivel european, una dintre cauze fiind și dezinformarea populației. Potrivit președintelui ANT, folosind organele unui donator se pot salva 5 – 6 vieți. Până acum, pacienții români a căror viață depindea de transplantul pulmonar erau operați în Austria. Din datele Agenției Naţionale de Transplant reiese că, în perioada 2013-2016, au fost efectuate, la Spitalul AKH din Viena, 21 de transplanturi de plămâni unor pacienți din România.