Chiar dacă a întârziat cu o săptămână, noul an școlar a redeschis porțile unităților școlare pentru toți cei 860 de copii din Gruiu. În dimineața în care urma să încea-pă școala, toamna scălda  așezarea aflată în vecinătatea lacului Snagov, într-o lumină aurie care mângâia cu blândețe obrajii îmbujorați ai copiilor care se îndreptau în cârduri zglobii către școlile din comună. Comună în care primarul Ion Samoilă s-a aplecat cu grijă și interes asupra reabilitării și modernizării unităților de învățământ astfel ca elevii  să beneficieze de cele mai bune condiții.

Prin urmare, în cursul acestui an, s-au renovat, s-au extins și s-au consolidat toate unitățile de învățământ din Coa­dele, Gruiu, Siliștea, Lipia, Șanțu-Florești, s au montat termopane, s-a in­trodus încălzirea centrală și au fost achiziționate calculatoare. Această zi de 17 septembrie va rămâne mult timp în memoria locuitorilor din Gruiu  prin faptul că autoritățile locale, în frunte cu primarul Ion Samoilă, au participat la ceremoniile de deschidere a noului an școlar din toate localitățile  comunei. Puteai vedea copii nerăbdători să treacă pragul școlii, unii pentru prima dată și părinți bucuroși că aceștia vor avea condiții civilizate pentru învățătură. Toți cei prezenți se bucurau că primarul a venit printre ei  să le ureze un an șco­lar plin de realizări. În discursul său, primarul Ion Samoilă a arătat că dincolo de orice neajunsuri acest moment se constituie în­tr-o sărbătoare de neuitat, atât pentru părinți și copii, cât și pentru cadrele didactice. Într-o astfel de zi trebuie uitate orice animozități politice și toți cetățenii să-și exprime solidar speranța că generațiile viitoare vor fi demne de înaintașii lor. „Dacă investim în copii, investim în viitor!”, a ținut să sublinieze Ion Samoilă. “Suntem cu atât mai mândri pentru tot ceea ce am făcut aici în comună, pentru că totul a fost realizat cu eforturi proprii, fără vreun sprijin de la autoritățile statului”, a mai spus primarul. Domnia sa a mai promis că va fi, ca și până acum, alături de dascălii și elevii din școlile comunei, care vor beneficia de tot sprijinul primă-riei. “Mai sunt multe probleme de rezolvat, dar împreună vom reuși! Anul acesta, de exemplu, vom mai achiziționa încă un microbuz pentru transportul elevilor la școală”, a spus dl Samoilă.

„Sunt om și părinte și prin urmare mă voi implica cu toata ființa pentru ca educația să devină o prioritate și voi lupta pentru ca toți cei implicați în  procesul de învățământ să primească respectul cuvenit. Cu această ocazie specială, le urez tuturor elevilor, părinților, profesorilor, să fie sănătoși, să fie bucuroși că e o toamnă fru-moasă și să fie siguri că există multă bună credință, dorință de mai bine și capacitate de a aduce acest bine în școlile din comună. Le urez elevilor mult succes în noul an, pe care să-l termine cu rezultate excepționale, dar și profesorilor și părinților deoarece contribuie, în mod egal, la formarea viitorului comunității noastre. Vreau să mă faceți să intru la cheltuieli la sfârșitul anului școlar,  ca să vă premiez”, a încheiat primarul Samoilă.

Primăria a investit enorm în școli și grădinițe 

Mihaela Murărița este directoarea școlii centrale din Gruiu. Ea se arată optimistă în privința noului an școlar. ”Avem în comună 860 de copii care sunt cuprinși în sis-temul de învățământ. 220 dintre ei merg la grădiniță, 312 sunt în clasele 1-4, iar 216 învață în ciclul gimnazial. În cele trei clase pregătitoare vor învăța anul acesta 67 de copii. În toată comuna există zece corpuri de clădiri pentru unitățile de învățământ, toate igienizate și renovate. Avem apă curentă și grupuri sanitare în interior. În ultimii ani, au fost construite și trei săli de sport. Cadrele didactice sunt calificate, au fost asigurate manuale noi pentru clasele 1 – 8. Există chiar și spații special amena-jate dotate cu frigidere pentru  hrana copiilor. Elevii care locuiesc departe de unitățile de învățământ au transportul asigurat. De doi ani, facem cursuri gratuite pentru a-i învăța pe copii să cânte la diferite instrumente muzicale. Pe 6 octombrie vom avea și o festivitate de premiere a celor mai buni înotători care au urmat cursurile pro-gramului ”Înotul, între performanță și necesitate”. Toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără sprijinul primarului Ion Samoilă, cel care ne dă certitudinea unui viitor bun pentru comunitatea noastră”. ne-a spus, plină de satisfacție, doamna Murărița.

Festivit­ățile din Gruiu au fost onorate și de prezența dlui Vasile Bogus, reprezentantul Inspectoratului Școlar Ilfov. Acesta a transmis mesajul instituției și a promis  o implicare mai mare a Inspectoratului în problemele cu care se confruntă procesul de  educație, stimulat poate și de spusele primarului Ion Samoilă, referitor la faptul că primăria Gruiu nu a primit de multă vreme nici un ajutor de la forurile superioare.

Poliția, alături de elevi

O preocupare importantă a dlui Samoilă este și cea legată de securitatea copiilor, mai ales că unii elevi au de străbătut, de la școală, un drum ceva mai lung către casă. De aceea domnia sa a avut inițiativa să-l aducă la festivități pe noul șef de post de poliție, proaspăt reînființat în Gruiu. Agen­tul George Marica a ținut să-i infor-meze pe cei prezenți că Poliția locală se va implica mult mai atent în asi­gu­rarea or­dinii publice și securității cetățenilor din comună, în special a copiilor. Cu acest prilej, George Marica a ținut să le dea câteva sfaturi atât elevilor cât și părinților acestora. „Nu i în­cu­ra­jați pe copii să vină la școală cu bijuterii, lăn­ți­șoare sau telefoane mobile scum­pe!”, le-a spus po­lițistul părin­ților.”Ei pot deveni, astfel, o tentație și o pradă ușoară pentru cei certați cu legea.” El a mai insistat și pe faptul că părinții trebuie să se implice mai mult în supravegherea copiilor, să vegheze atent la activitatea lor școlară, să le verifice prezența, să păstreze în permanență legătura cu școa­la, astfel încât să evi­te abandonul școlar, sau atra­gerea copiilor în me­diul infrac­țional.

 Concluzia pe care putem s-o tragem după o zi petrecută în Gruiu este una singură. Primarul Ion Samoilă, așa cum spunea în discursul său de început de an școlar, este foarte hotărât să investească în viitor, adică în tânăra ge­ne­rație a comunei. Visul său este ca tinerii care vor ieși de pe băncile școlilor din Gruiu să reușească în viață și să devină cetățeni de nădejde ai localității.