În octombrie, la Măgurele va începe să‑și desfășoare activitatea o nouă structură de economie socială și anume, un service auto. Cu acest prilej, împreună cu Asociaţia Grupul pentru Dezbatere şi Consens Social, prin care se derulează proiectul de economie socială ”PROgrame integrate pentru Creşterea şanselor de Ocupare din Regiunile Bucureşti-Ilfov şi Sud Muntenia” – PROCOR – a organizat, la finalul săptămânii trecute, un alt eveniment de promovare a acestei structuri de economie socială nou înființate, pe numele său întreg PRO CAR SES 8 Societate Cooperativă și a economiei sociale.
Concret, structura de economie socială PRO CAR SES 8 Societate Cooperativă reprezintă un service auto, înființat în orașul Măgurele, la numai 500 de metri de Sectorul 5 al Capitalei, așa cum povestește chiar managerul de întreprindere socială, Alin Savu.
”PRO CAR SES 8, o investiție de aproape 200.000 de euro, a luat naștere în cadrul proiectului PROCOR și se află, în acest moment, în stadiul obținerii ultimelor acreditări necesare unei bune funcționări. Am început prin înființarea societății cooperative în luna februarie, au fost achiziționate în cadrul proiectului o serie de echipamente și utilaje moderne necesare, evident, funcționării la standarde ridicate, apoi a urmat instruirea personalului – care a fost învățat să lucreze cu aceste echipamente noi. Precizez aici că, în cadrul structurii de economie socială avem 9 angajați, din care 5 sunt persoane provenind din categorii vulnerabile. Și, așa cum arătam mai sus, după obținerea ultimelor avize necesare funcționării, pe 22 octombrie vă putem invita la inaugurarea service-ului nostru… Și vă mai spun aici că PRO CAR oferă servicii complete posesorilor de autovehicule din orașul Măgurele și nu numai – aflându-ne totuși la numai 500 de metri de Sectorul 5 al Capitalei. Oferim servicii de mecanică, tinichigerie, ITP, vopsitorie, polish auto, service auto, servicii complete de diagnoză, dorim să acoperim toată plaja de nevoi ale posesorilor de autoturisme și, cu siguranță, personalul de aici o să dea dovadă de profesionalism și o să vedeți un service de nivel european…”, a declarat Alin Savu.
Informare periodică privind regulile de circulație
Activităţile prestate în cadrul service-ului vor susține din punct de vedere financiar alte activități sociale derulate în cadrul proiectului.
Componenta socială a cooperativei constă în desfășurarea de activități de informare (prin desfăşurarea de sesiuni de informare periodice şi distribuire de flyere în raza oraşului Măgurele) privind regulile de circulaţie pietonală şi instrucţiuni privind conştientizarea şofatului preventiv. Campania se adresează în mod special persoanelor aflate în evidența Direcţiei Asistenţă Socială din cadrul primăriei Măgurele şi, totodată, tuturor persoanelor care vor să participe. Veniturile realizate în urma serviciilor prestate în cadrul cooperativei sociale înfiinţate asigură fondurile necesare pentru continuarea activităţii şi după terminarea perioadei de finanţare. Astfel vor fi asigurate resursele financiare care să permită menţinerea locurilor de muncă nou create și a componentelor sociale.
Prețuri accesibile pentru persoanele din categorii vulnerabile
În completarea acestei prezentări, Mihai Stan, manager de proiect PROCOR, a adăugat faptul că, pentru persoane provenind din categorii vulnerabile, prețurile din service-ul auto înființat ca structură de economie socială vor fi unele accesibile, la aceleași standarde de calitate ale serviciilor oferite. ”Întreprinderile de economie socială, ca afaceri sustenabile, au o anumită specificitate – angajarea unor persoane care provin din grupuri vulnerabile, menținerea acestora și reinvestirea profitului în afacere, pentru susținerea și dezvoltarea ulterioară a acesteia”, a explicat Mihai Stan.
Economia socială, o alternativă
Și tot despre conceptul de economie socială a vorbit și Iordan Brăgău, consilier juridic al proiectului, arătând că, acest concept a apărut ca o alternativă economică a sectorului de stat și al celui privat. ”O a treia cale prin care, categorii defavorizate de cetăţeni să poată fi integrate în societate şi o modalitate de a le asigura acestora mijloace de a beneficia de un trai decent, pe care celelalte două sectoare economice amintite nu le pot asigura”, a spus Brăgău.
”Mă bucur că ați venit la cel de-al 19-lea eveniment de comunicare, gazda noastră fiind acum SES 8, generic spus, pentru că ea a fost înființată ca PRO CAR SES 8 Societate Cooperativă. Așadar, pe scurt, ce se întâmplă cu economia socială și de ce povestim noi tot timpul despre proiecte de economie socială? Care este finalitatea unui astfel de proiect? Se văd aici toate aceste răspunsuri – investiție, locuri de muncă și tot ce ține de această structură”, a mai arătat consilierul juridic.
8 Structuri de Economie Socială, în PROCOR
Proiectul PROCOR se desfășoară în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 ”Investește în Oameni”, cofinanţat din Fondul Social European, Axa Prioritară 6 – Promovarea incluziunii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale. Acest proiect a înfiinţat 8 SES-uri, în regiunile amintite. Una dintre aceste structuri este cea de la Măgurele unde a fost înfiinţat, așa cum arătam mai sus, un service auto, denumit Pro Car SES 8 – Societate Cooperativă. Scopul acestei societăţi este acela de sprijinire a persoanelor vulnerabile din comunitatea locală.