Rizia Tudorache, vicepreședintele CJ Ilfov, Dana Mihai, directorul Institutului Național al Patrimoniului și Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov

Casa de Cultură „Tudor Arghezi, din orașul Chitila, a găzduit, vinerea trecută, o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri și jertfei înaintașilor noștri pe câmpurile de bătălie din Primul Război Mondial. Evenimentul, intitulat „Unirea, prin sacrificiul națiunii s-a făcut”, face parte dintr-un proiect-pilot inițiat de Alexandrina Niță, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov.

Articol apărut în nr. 400 al Jurnalului de ilfov, ediția print

Proiectul, realizat în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, se dorește a fi un omagiu adus celor care au luptat pentru făurirea României Mari și s-a adresat elevilor din întreg județul Ilfov. Aceștia au participat, în cadrul proiectului, la un Concurs de artă plastică cu tema „Sacrificiul, Jertfa”. Cele 100 de lucrări ale acestora au fost expuse, cu ocazia manifestării de la Chitila, în holul Casei de Cultură, iar toții copiii au primit premii. Acestei expoziții i s-a alăturat cea care a avut drept temă „Monumente și Eroi – Memoria Marelui Război”, care a prezentat fotografii ale celor peste 250 de monumente comemorative din Ilfov dedicate celor care și-au dat viața pentru țară în Primul Război Mondial, precum și fotografii ale personalităților din acea vreme care au contribuit la realizarea Marii Uniri din 1 Decembrie 1918, avându-i în centru pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria.

Unirea, „o minune a lui Dumnezeu”!

La manifestare au par­­ticipat vicepre­ședintele CJ Ilfov, Rizia Tudorache, directorul Institutului Național al Patrimoniului, Dana Mihai, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate județene, inspectori școlari, profesori și eleviii școlilor din Chitila, Bragadiru, Ciorogârla, Buftea, Moara Vlăsiei, Berceni, ai liceelor „Ioan Petruș”, din Otopeni și „Alexandru Rosetti”, din Vidra.

„Unirea prin sacrificiul națiunii nu este doar o vorbă și doar un titlu de proiect. Este un mare adevăr. După părerea mea, Marea Unire s-a înfăptuit printr-un miracol al lui Dumnezeu, într-un moment în care românii se aflau într-o situație tragică. Intrarea în Primul Război Mondial a însemnat pierderea unui număr de 335.000 de soldați, ­s-au înregistrat 120.000 de răniți, 80.000 de prizo­nieri de război și 200.000 de victime din rândul civililor și 150.000 de ardeleni care au luptat în Imperiul Austro-Ungar. Ne revine datoria și onoarea de a-i cinsti cu fiecare prilej, de a depune coroane de flori la monumentele care amintesc de jertfa lor, de a nu-i uita niciodată pe acei oameni care, prin sacrificiul lor, au pus umărul la crearea statului unitar român. Vreau să-l citez, cu această ocazie, pe Nicolae Iorga: «Fără a uita pe nimeni dintre cei care au colaborat la această faptă a Unirii, de la general și de la fruntaș ardelean, până la ultimul ostaș și țăran, omagiul recunoștinței noastre să se îndrepte astăzi către poporul acesta întreg, de oriunde și din toate veacurile, martir și erou». În încheiere, doresc să mulțumesc Primăriei ora­șului Chitila, domnului primar Emilian Oprea, care ne-a pus la dispoziție acest spațiu, doamnei director Anca Palamar, care a fost alături de noi în realizarea acestui proiect, Inspectoratului Școlar Ju­dețean Ilfov și colegilor mei din Colegiul prefectural, care sunt astăzi alături de mine”, a spus directorul Alexandrina Niță.

Monumentele dedicate eroilor trebuie conservate

„Institutul nostru se ocupă încă de acum doi ani cu realizarea de proiecte care să onoreze memoria eroilor din Primul Război Mondial. Această expoziție a fost un proiect-pilot realizat tocmai pentru a reitera și a aduce în memoria contemporanilor și a voastră, a elevilor, a copiilor, a tinerilor, efortul și sacrificiul care a fost făcut în Primul Război Mondial de către poporul român. Cred că știți faptul că, în fiecare familie de români a existat cineva care a participat la Primul Război Mondial. Cu siguranță că aveți străbunici care au participat la acest efort supraomenesc. Acest război a reconfigurat și a schimbat lumea. Este de datoria noastră să știm că în fiecare comună, în fiecare oraș din România, există un monument dedicat acestor eroi, pe care trebuie să-i onorăm. Multe dintre aceste monumente, din păcate, au fost lăsate în paragină, însă ele trebuie respectate, întreținute, trebuie conservate așa cum trebuie, ele trebuie să reprezinte un reper moral fundamental”, a arătat directorul Institutului Național al Patrimoniului, Dana Mihai.

Politicienii din ziua de azi nu se ridică la înălțimea Centenarului

Vicepreședintele CJ Ilfov, Rizia Tudorache, a criticat aspru atitudinea politicienilor față de marea sărbătoare din acest an, Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. „Vorbim astăzi despre Reîntregire și-i vedem aici, în această expoziție, pe cei care au participat la evenimentul din 1918 și avem cu ce ne mândri, atunci când privim înapoi, în istorie. Dar dacă privim ceea ce se întâmplă astăzi în România, nu prea avem motive de mândrie. E un mare păcat și este trist! Astăzi se vorbește foarte puțin despre Reîntregire. Nu trebuie să uităm că multe părți din teritoriul României Mari se află acum în afara țării! Vedem cum mulți dintre politicienii noștri se ascund când este cazul să vorbim despre Centenar, când este cazul să facem mai multe manifestări pentru această aniversare, să ne mândrim cu istoria României. Avem partide, politicieni care se ascund atunci când e vorba de Unire. Puțini dintre ei vorbesc despre Unire și Reîntregirea României. Le este jenă că-și iubesc Nația? Puține autorități organizează astfel de evenimente spre aducere aminte, ca cel de astăzi. Înaintașii noștri se întorc în mormânt astăzi!”, a afirmat vicepreședintele CJ Ilfov.

Toți copiii au primit diplome și premii

În continuarea mani­festării, eleva Andreea Stănescu din cls. a 8-a a Școlii gimnaziale nr.1 „Ion Vișoiu”, din Chitila, participantă la Olimpiada de Istorie – prof. îndrumător Cristian Palamar – a prezentat lucrarea „Despre Marea Unire”, care a smuls aplauze­le asistenței.

Apoi, toți copiii par­ticipanți la concursul de artă plastică au primit din partea organizatorilor premii în cărți și diplome de participare.