Deputatul PNL Ovidiu Raețchi a anunțat că va lansa în dezbatere publică un proiect de lege care să elimine ”precedentul Firea”. Pentru că, în opinia sa, primarul general blochează participarea bucureștenilor la ședințele de Consiliu General. Deputatul dorește ca astfel, cetățenii și membrii societății civile să aibă locuri asigurate la ședințele de consiliu local (CL), județean (CJ) sau al Municipiului București (CGMB).
Ce prevede proiectul de lege de modificare a Legii administrației publice locale?
Autoritatea publică locală este obligată să pună la dispoziția reprezentanților societății civile, organizațiilor non-guvernamentale sau cetățenilor, un număr de locuri, în eventualitatea în care aceștia doresc să asiste la ședințele de consiliu local, consiliu local de sector, Consiliu General al Municipiului București sau ședințelor de Consiliu Județean, după cum urmează:
a) Pentru municipiul București, sectoarele Capitalei sau ședințele de consiliu județean, minim 50 de locuri.
b) Pentru municipiile reședință de județ și pentru localitățile cu o populație mai mare de 50.000 de locuitori, minim 30 de locuri.
c) Pentru localitățile cu 10.000 până la 50.000 de locuitori, minim 20 locuri.
d) Pentru localitățile cu populație sub 10.000 de locuitori, minim 10 locuri.
Autoritățile publice locale se obligă să pună la dispoziția reprezentanților societății civile, organizațiilor non-guvernamentale sau cetățenilor o adresă de email, publicată pe site-ul instituției, pentru a-și anunța participarea la ședința de consiliu local, consiliu local de sector, Consiliu General al Municipiului București și consiliu județean. Locurile vor fi alocate în ordinea înscrierii.
În cazul în care autoritatea publică locală nu deține un site propriu, adresa de email necesară pentru a-și anunța participarea la ședința de consiliu local va fi afișată la avizier.