Deși s-au făcut pași importanți în prevenirea și tratarea tuberculozei (TBC), țara noastră ocupă în continuare unul dintre locurile fruntașe în ceea ce privește incidența acesti boli. Pentru a îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor, specialiștii Ministerului Sănătății au lansat recent un proiect-pilot care va face posibilă tratarea pacienților infectați la domiciliu. Măsura se va aplica, însă, numai bolnavilor care nu sunt contagioși și nu prezintă risc de îmbolnăvire pentru cei din jur.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 485, ediția print
„Tuberculoza rămâne o problemă importantă de sănătate publică în România şi suntem în continuare printre primele locuri din Europa. În urma eforturilor deosebite ale echipelor medicale, în ultimii ani, am trecut de pe locul 1 pe locul 5 din primele 18 locuri cu prioritate înaltă din Uniunea Europeană și avem o serie de proiecte pentru a continua acest trend care este pozitiv. Deci, reușim să câștigăm bătălia împotriva tuberculozei. O să urmeze o serie de proiecte de aproximativ 23 de milioane euro, cu finanțare internațională, iar proiectul pe care îl anunțăm astăzi (n.r. – 9 ianuarie) este practic o schimbare de paradigmă”, a spus ministrul Sănătății, la lansarea proiectului.
Până acum, în România, majoritatea bolnavilor de tuberculoză erau tratați în regim de spitalizare continuă. Noul proiect al Ministerului Sănătății îi va ajuta pe pacienți să-și urmeze tratamentul acasă, în cadru familial. „Vor fi targhetați 200 de pacienți care sunt BK negativ, sunt necontagioși și vor putea fi tratați în premieră în afara Institutului de Pneumoftiziologie. Este o schimbare de paradigmă și este foarte important că acești pacienți nu vor fi scoși din sânul familiei și vor fi tratați în siguranță acasă. (…) Este o abordare integrată, multidisciplinară a tuberculozei. Pe lângă medici participă asistenți medicali, asistenți sociali. Este foarte important ca acești pacienți să adere 100% la tratament pentru a nu avea eșecuri terapeutice”, a mai spus ministrul Sănătății. Proiectul se va desfășura până în luna decembrie a acestui an și vizează inclusiv diagnosticarea rapidă a suspecților de tuberculoză. Acesta face parte dintr-un proiect mai amplu, „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de Fondul Global de Luptă Împotriva Tuberculozei și Malariei, pe care Ministerul Sănătății îl derulează timp de trei ani, în perioada 2018 – 2021.
Prezentă la eveniment, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din București, a ținut să precizeze că „niciun pacient care este contagios sau care are risc de a transmite boala membrilor familiei, dar și persoanelor din jurul său nu va pleca acasă să își facă tratamentul”. „Este foarte important ca pacienții care sunt BK negativ și pot să își efectueze tratamentul acasă să poată să beneficieze de acest tratament. Ce aduce în plus pentru pacientul cu tuberculoză acest proiect este posibilitatea de investigații în ambulator, investigații de sânge cu evaluarea tuturor funcțiilor care trebuie să fie normale la un pacient care începe un tratament atât de dificil și posibilitatea de a beneficia de tratament simptomatic în cazul în care are reacții adverse. Sunt forme de tuberculoză extrem de incipiente, sunt forme de tuberculoză extra-pulmonare care nu sunt contagioase. În Europa, pacienții sunt internați la domiciliu, pentru cazurile contagioase internarea este de scurtă durată. Practic tuberculoza sensibilă nici măcar nu se internează. Sunt internate cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă, acolo”, a explicat dr. Beatrice Mahler.