Pantelimon, orașul în care munca elevilor este răsplătită din plin

Orașul Pantelimon se distinge, printre localitățile județului Ilfov, prin bogăția, originalitatea și eficiența proiectelor educaționale. Școala de Vară „Recreația Mare”, „10 de10”, „Elevi performanți, elevi premiați” sunt doar câteva dintre ele, care și-au arătat roadele prin creșterea performanțelor elevilor care învață în urbea ilfoveană.

De departe, cel mai interesant dintre aceste proiecte mi se pare cel denumit Școala de Vară „Recreația Mare”, inițiat în anul 2011 de un profesor cu vocație pentru această meserie și cu dragoste pentru copii. Prof. Doinița Cîntă-Bine, pentru că despre acest dascăl este vorba, a avut ideea, acum 6 ani, de propune un proiect adresat, în special, elevilor cu „nevoi remediale”, adică acelor copii care, din cauza situație, materiale mai precare a familiilor lor nu reușesc să „țină pasul” la învățătură cu colegii lor. Propunerea a fost îmbrățișată cu entuziasm de primarul Marian Ivan și de Consiliul local, care au asigurat fondurile necesare. La acest sprijin s-a adăugat și cel al directorului Școlii gimnaziale nr. 1 Pantelimon, prof. Constanța Păun. Dacă la prima ediție, cea „pilot”, cum o numește prof. Doinița Cîntă-Bine, au participat doar 20 de elevi, anul acesta, la cea de-a șasea ediție, au luat parte 120 de copii, 60 din ciclul primar ( clasele 0-IV) și 60 din cel gimnazial (clasele V-VII), organizați în grupe de câte 15 elevi. Iar acum, alături de elevii cu nevoi remediale, au participat și copii cu rezultate foarte bune la învățătură, deoarece, spune inițiatoarea proiectului, „experiența a arătat că prezența acestora îi stimulează pe elevii cu rezultate mai slabe la învățătură”.

 

„Îmi place școala!”

Este titlul unui cântecel pentru copii, care i se potrivește de minune acestui proiect. Este și răspunsul invariabil pe care îl dau toți copii care participă la această inițiativă admirabilă. Pentru că Școala de Vară este o altă metodă de a face educație, care îi încântă pe elevi. Ca în fiecare an, Școala de Vară își desfășoară activitatea timp de 30 de zile, pe parcursul lunii iulie. Așa cum Jurnalul de Ilfov a mai relatat, în această perioadă copiii participanți, atât din ciclul primar cât și din cel gimnazial, desfășoară o serie de activități menite, pe de o parte, să remedieze lacunele la învățătură acumulate peste an, prin cursuri desfășurate cu profesorii școlii, iar, pe de altă parte, aceștia participă la o serie de activități cultural educative (vizite la muzee, expoziții, teatre, excursii etc) care au drept scop lărgirea orizontului lor de cunoștințe și de educație. De menționat că, pe toată perioada de desfășurare a activităților proiectului, copii primesc, zilnic, o masă caldă și la final, ca o recompensă, copiii pleacă într-o tabără cu durata de 3 zile, în țară. Apoi, toți participanții, elevi și profesori, împreună cu părinți și bunici iau parte la o festivitate în care cei mici și dascălii lor primesc diplome de participare, dar și cadouri din partea edililor orașului, se fac aprecieri și se deapănă amintiri despre minunatele zile petrecute împreună. Și, ca de fiecare dată, nelipsit de la acest eveniment este însuși primarul Marian Ivan.

 

A șasea ediție, un succes deplin

Anul acesta, festivitatea de final a Școlii de Vară a avut loc, ca de obicei, în sala de sport a școlii, pe data de 29 iulie. Prof. Doinița Cîntă-Bine a deschis festivitatea mulțumind tuturor cadrelor didactice care au alcătuit echipa proiectului, dar și elevilor pentru că au fost foarte cuminți și ascultători. Ea a apreciat că această ediție a fost un succes, ca și cele precedente și a mulțumit pentru sprijinul acordat de Consiliul local și primarul Marian Ivan.

Cei prezenți au avut parte, în continuare, și de o surpriză plăcută: un program artistic, pregătit de elevii din Pantelimon. Primul moment a fost oferit de elevi din ciclul primar, pregătiți de prof. Daniela Boboc, care au cântat două cântece în limba franceză. În continuare, copii din ciclul gimnazial, îndrumați de prof. Elena Chițigoi, au oferit un program de melodii, tot în limba franceză. Următorul moment a fost susținut de trupa de dans coordonată de instructorul Maricela Alexa, program care a smuls ropote de aplauze din partea celor prezenți. Apoi, primarul Marian Ivan le-a oferit participanților diplomele de absolvire ale Școlii de Vară, ediția 2016. „A fost încă o ediție reușită. Un progres evident, față de edițiile anterioare. Deja mă gândesc să rotunjim numărul elevilor la 150. Copiii s-au întors cu bine și am sesizat că sunt altfel Sunt, parcă o altă generație, mai deschisă, mai comunicativă, mai dezinvoltă, mai implicată în ceea ce face, cu inițiativă, înclinată spre voluntariat. E o schimbare în bine, în atitudinea lor, în mod cert. Și pot să vă spun, părinții au fost foarte mulțumiți”, ne-a spus primarul. „Grupul țintă de anul acesta a fost mult mai implicat. Ei chiar și-au dorit să vină la Școala de Vară. Mulți se miră cum poți să aduci la școală un copil, în perioada vacanței de vară”, a întărit prof. Doinița Cîntă-Bine spusele primarului.

 

Tabere de vară pentru elevii performanți

Cu această ocazie am aflat și de un alt proiect al școlii din Pantelimon, cel denumit „Elevi performanți, elevi premiați”, care se adresează copiilor din ciclul gimnazial. El include două tabere de vară, pe perioadă de o săptămână,  una în Bucovina, care s-a desfășurat începând cu 1 august și una în județul Brașov, la Tărlungeni, din 8 august. La fiecare dintre aceste tabere au participat câte 40 de elevi cu rezultate foarte bune la învățătură și la concursuri și olimpiade școlare. „Au fost selectați copii cu medii de la 9,50 în sus”, ne-a spus prof. Constanța Păun, directorul școlii. „Sunt tabere de limbi străine, nu numai de plimbare și relaxare, excursii, ci se desfășoară și cursuri de limbi străine, cursuri de prim ajutor, arte plastice. Condițiile sunt excelente, iar tabăra are chiar și o piscină în aer liber”, ne-a mai precizat prof. Cîntă-Bine.