Surse din cadrul CCR afirmă că, în urma încheierii dezbaterii asupra proiectului de revizuire a Constituției, au găsit 25 de puncte care încalcă sau afectează drepturi fundamentale ale cetățenilor.
Aceste articole, a precizat Zegrean, încalcă sau afectează drepturi fundamentale ale cetățenilor. Articolul 152 al Constituţiei, referitor la “limitele revizuirii”, stabileşte, la alineatul 2, că “nicio revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora”. Preşedintele Curţii Constituţionale a mai arătat că au fost articole analizate pentru care judecătorii
Curţii au făcut recomandări de rescriere, de recorelare a textelor şi de înlocuire a unor expresii din texte. În privința alineatului care prevede ca un parlamentar să-şi piardă mandatul dacă demisionează din partidul din partea căruia a fost ales şi care ar fi neconstituţional, Augustin Zegrean a declarat că actuala Constituţie prevede că mandatul imperativ este nul. Potrivit unor surse din CC, la modificările de la articolele 3 (Teritoriul), 23 (Libertatea individuală) şi 28 (Secretul corespondenţei) ar exista probleme de neconstituţionalitate, în urma analizei judecătorilor Curţii Constituţionale. Mai mult, articolul care prevede că preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru, au menţionat aceleaşi surse.
Duminică, judecătorii au dat deja votul în legătură cu decizia Curţii, urmând să fie redactată minuta care va fi transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.