Luni, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a avut o întâlnire cu o parte a primarilor celor 29 de localităţi ilfovene ce vor beneficia de viitoarea reţea modernă de apă şi de canalizare a judeţului. Au fost prezenţi la eveniment primari, viceprimari şi reprezentanţii primarilor din : Afumaţi, Chiajna, Periş, Moara Vlasiei, Copăceni, Găneasa, Vidra, Gradiştea, Clinceni, Mogoşoaia, Petrechioaia, Gruiu, 1 Decembrie, Jilava, Berceni şi Măgurele.
Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov:
„Am închis subiectul cu apa şi canalizarea în judeţul Ilfov. Sunt 29 de localităţi asociate care participă la acest mare proiect, iar mâine dimineaţă (marţi – n.r.) ne vom înscrie la tribunal. Va garantez, domnilor primari, că aţi făcut cea mai bună alegere, la fel cum vă garantez că ceilalţi, care au ales o altă cale, vor avea probleme.
Operatorul va trebui să îndeplinească două condiţii: o calitate cât mai bună a apei şi un preţ cât mai mic. Trebuie să facem o preluare ca la carte a tuturor operatorilor şi a reţelelor existente, ca să ştim exact de unde plecăm şi unde vrem să ajungem.
În următoarea perioadă vor veni echipe în fiecare localitate, de la Consiliul Judeţean, de la operatorul de apă şi din partea profesorului Ioan Radu de la ASE (coordonatorul echipei care realizează studiul de management al viitoarei reţele de apă şi canalizare a judeţului Ilfov), care vor face un inventar pentru fiecare localitate asupra reţelelor de apă şi de canalizare. Preluarea trebuie să fie făcută astfel încât să ştim cum să dimensionăm şi să dezvoltăm operatorul, pentru ca toate cheltuielile de management şi de administrare să fie cât mai mici, preţul apei în sine să fie cât mai mic şi să ştim precis unde şi cum trebuie să acţionăm. Este foarte important ca datele pe care le vom prelua să fie cele reale, să fie scoase la suprafaţă toate problemele şi neajunsurile.
Un operator este cu atât mai puternic cu cât are în operare localităţi mai puternice. La noi în judeţ, este situaţia în care se află localităţi, cum ar fi: Chitila, Pantelimon, Otopeni, Popeşti-Leordeni, Voluntari şi alte câteva. Sunt localităţi care nu au intrat în acest mare proiect din motive diverse (deşi eu consider că nu este corect faţă de judeţ) – de exemplu, Otopeni are canalizarea făcută de mult timp, are operator şi se descurcă. Alte localităţi, în schimb, vor avea foarte puţini consumatori şi ca să putem susţine un preţ suportabil pentru populaţie (preţ care, cu timpul, vrem să fie unitar pe tot judeţul), trebuie să avem operatori puternici. Dar bătălia politică ne-a adus în situaţii penibile – unii încearcă să introducă încă un operator pe judeţ, cu localităţi din Călăraşi şi din Giurgiu. Este o situaţie jenantă. În loc să existe o solidaritate a localităţilor puternice cu cele mai slabe, cum ar fi: Dascălu, Grădiştea sau Nuci, se încearcă o dezbinare, prin intermediul unui alt operator”.
Profesor Ioan Radu, management ASE:
„Echipa noastră, care a mai făcut astfel de studii în judeţele Hunedoara, Dâmboviţa, Braşov, Bacău şi Argeş, va ajuta ca operatorul de apă şi canal din judeţ să devină un operator regional puternic şi modern. Primul pas pe care trebuie să-l facem este să cunoaştem starea reală a reţelei de apă şi de canalizare din Ilfov, pentru fiecare localitate care a aderat la ADIA (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa – Ilfov), pentru a putea beneficia de fonduri în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, în scopul realizării infrastructurii necesare. Apoi trebuie lărgite competenţele manageriale şi operaţionale ale societăţii care va opera reţeaua. Am propus conducerii Consiliului Judeţean să facem o analiză în două etape: prima este cea de completare, de către dumneavoastră, primarii, a unui formular complex, ce ne va permite să cunoaştem starea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare din fiecare localitate, iar cea de a doua o reprezintă discuţii la faţa locului – cu primarii şi cu cei abilitaţi – asupra sistemului de apă şi canalizare. Vrem ca în a doua jumătate a lunii septembrie să punem la dispoziţia Consiliului Judeţean analiza economică, tehnică şi socială, în ceea ce priveşte serviciile de apă şi canalizare”. O. Vasiliu