Greenpeace România, alături de alte 11 organizaţii civice participă în această seară, la un protest comun de susţinere pentru Ucraina, organizat în Capitală pe traseul Piaţa Victoriei – Ambasada Rusiei la Bucureşti.
„Războiul din Ucraina este ultimul lucru de care aveam nevoie în cursa noastră contracronometru cu schimbările climatice. Ultimul raport IPCC ne avertizează că orice întârziere a măsurilor privind adaptarea şi reducerea efectelor schimbărilor climatice înseamnă că ratăm şansa de a securiza supravieţuirea pentru noi toţi. Cu acest război ne îndepărtăm de Acordul de la Paris şi din păcate, amplificăm dezastrul spre care ne îndreptăm. Acest lucru ne va costa pe noi toţi, iar generaţiile viitoare vor plăti cu vârf şi îndesat dacă nu oprim acum această nebunie, dacă nu renunţăm acum la arderea combustibililor fosili”, susţine Vlad Cătună, coordonator Campanie Climă şi Energie la Greenpeace România.
Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei de mediu, gazul şi petrolul din Rusia sunt folosite în prezent ca arme geopolitice „care vulnerabilizează echilibrul societăţilor noastre şi ne expun la o criză climatică şi a naturii fără precedent”.
„Pacea nu poate fi atinsă fără a ne desprinde de industriile ai căror bani susţin apoi mai departe conflictele militare. Războiul din Ucraina ne arată foarte clar cât de periculoasă e dependenţa noastră de combustibili fosili: petrol, gaz şi cărbune. De-a lungul timpului, Greenpeace a derulat campanii împotriva combustibililor fosili care provoacă schimbările climatice, ne otrăvesc mediul şi care sunt direct asociate corupţiei şi conflictelor militare (…) Trebuie să grăbim tranziţia de la gaz şi alţi combustibili fosili, care nu fac decât să alimenteze criza climatică, să genereze poluare, corupţie, conflicte şi război. E momentul să ne raportăm sănătos la viitor şi să scoatem pentru totdeauna industriile fosile din investiţiile publice. Investiţiile în energii regenerabile trebuie să fie prioritatea numărul unu, astfel încât să ne aducă atât independenţa, cât şi pacea, punând binele oamenilor şi al naturii în centrul conversaţiei noastre. Este evident că energia regenerabilă este astfel o forţă a păcii şi echităţii, nu un motor al războiului. Nimeni nu a invadat un alt popor pentru soare sau vânt”, menţionează reprezentanţii Greenpeace România.
Protestul anunţat pentru azi debutează la 16:00, în Piaţa Victoriei, urmând ca de la ora 18:00 să aibă loc un marş către Ambasada Federaţiei Ruse.
„Este un gest comun al societăţii civile europene prin care îşi manifestă susţinerea pentru Ucraina în această situaţie dificilă, dar şi poziţia fermă împotriva oricăror acte care limitează libertatea statelor lumii. Ne alăturăm demersului şi îi invităm pe toţi cei care cred în pace şi doresc să trimită un semnal puternic pentru încetarea acestui război injust, neprovocat, care ucide zilnic oameni nevinovaţi. Cerem Rusiei să pună capăt masacrării vieţilor nevinovate ale civililor ucraineni, mulţi dintre ei, copii. Prezentul protest e o mişcare civică: nu are afiliere politică, nu este determinat de organizaţii politice sau instituţii ale statului român, nu poate fi revendicat de lideri politici ai partidelor. Participarea fiecăruia dintre noi la protest semnifică comemorarea victimelor şi solidarizarea cu cetăţenii ucraineni şi ruşi care se pronunţă pentru soluţionarea nonviolentă a crizei şi evitarea escaladării conflictului”, menţionează organizatorii.
Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Organizaţia precizează că nu acceptă donaţii din partea guvernelor, a UE, a companiilor sau partidelor politice, şi are peste trei milioane de suporteri şi 26 de organizaţii naţionale şi regionale independente, cu birouri în mai mult de 55 de ţări.