Evenimentul „Constituția Liberală”

În cadrul unui eveniment denumit „Constituția Liberală”, organizat de Tineretul Național Liberal, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că Victor Ponta şi PSD nu mai pot fi parteneri ai PNL-ului în realizarea reformei constituţionale, întrucât un dialog constructiv cu social-democrații nu mai este posibil, astăzi.

Alina Gorghiu a declarat, cu această ocazie, că revizuirea Constituţiei este cea mai importantă reformă, pentru că este esenţa contractului social dintre cetăţeni şi stat. „Nu trebuie să facem greşeala de a privi acest demers ca pe unul strict politic. Revizuirea Constituţiei este, înainte de toate, o chestiune personală, individuală, a fiecărui cetăţean al acestei ţări. Trebuie să ne întrebăm dacă suntem mulţumiţi de noi înşine, în România. Avem suficiente drepturi şi libertăţi? Sunt acestea bine protejate? Funcţionează instituţiile statului în interesul cetăţeanului? Suntem feriţi de abuzuri?”, s-a întrebat Alina Gorghiu.

Instituțiile statului lasă de dorit

Co-președintele PNL a mai arătat că instituțiile statului sunt departe de performanțele dorite de români, fie că este vorba de aparatul administrativ local şi central, fie de serviciile sociale esenţiale pentru demnitatea individului – sănătate, educaţie sau protecţia mediului. „Din punct de vedere al respectului instituţiilor statului pentru drepturile constituţionale ale românilor, am înregistrat un recul extrem de periculos, în ultimul an. Momentul cel mai grav s-a înregistrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014 când, în mod deliberat, guvernul condus de Victor Ponta a îngrădit dreptul elementar al cetăţenilor români din afara graniţelor de a vota. Împiedicarea voită, de către un guvern, a propriilor cetăţeni să-şi exercite dreptul la vot este fără precedent pentru o ţară a Uniunii Europene. (…) La alegerile din noiembrie 2014, Victor Ponta şi PSD au pus statul contra propriilor cetăţeni, iar acest fapt nu este numai neconstituţional, ci lezează profund esenţa democraţiei!”, a afirmat Gorghiu.

 

Dialogul PNL-PSD a devenit imposibil

Alina Gorghiu a anunțat că PSD-ul şi Victor Ponta nu mai pot fi partenerii PNL-ului în revizuirea legii fundamentale. „Este adevărat că acest fapt va implica o anumită întârziere, pentru că o reformă de acest gen implică un larg consens în societate dar, mai ales, între forţele politice. Revizuirea Constituţiei ar însemna, în primul rând, un dialog constructiv cu PSD, dar acest lucru se pare că nu mai este, pur şi simplu, posibil, astăzi. Nu putem reforma Constituţia cu oameni care, profitând e faptul că sunt la putere, au încercat să pună instituţiile statului împotriva propriilor cetăţeni, au încălcat drepturile cetăţenilor sau au legalizat, în mod neconstituţional, traseismul politic. PSD poate redeveni un actor credibil în procesul de revizuire a Constituţiei dacă va aduce la masa dialogului lideri noi, necompromişi în acţiuni antidemocratice”, a menţionat copreşedintele PNL.

 

PNL, responsabil de o reformă constituțională autentică

„Dincolo de incompatibilitatea structurală dintre domnul Ponta şi ideea de Constituţie, premierul omite să spună că proiectul este departe de a fi finalizat. Chiar dacă afirmă că documentul a fost examinat de ­Curtea Constituţională şi de Comisia de la Veneţia, domnul Ponta evită să spună că aceste organisme au formulat numeroase opinii suplimentare. (…) Premierul a transformat subiectul revizuirii într-o temă de atac la adresa opoziţiei, nefiind în niciun fel interesat de rezolvarea chestiunilor de fond ale proiectului şi nici de reforma în sine”, a afirmat Gorghiu. Potrivit liderului liberal, responsabilitatea de a genera contextul politic cel mai favorabil unei reforme constituţionale autentice, de substanţă, revine PNL. „Sunt convinsă că acel moment va veni destul de repede! Revenirea PNL la guvernare, indiferent când se va produce, va însemna un angajament rapid şi ferm de reformă constituţională, la care se vor alătura oameni politici din toate partidele, inclusiv, din PSD, care cred cu adevărat în democraţie”, a menţionat ea.