MADR stimulează integrarea producției cu procesarea
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat că, în scopul stimulării integrării producției cu procesarea, fermierii care vor proceda astfel vor vor primi punctaj suplimentar la atragerea fondurilor europene nerambursabile, din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Ministrul a explicat că România a solicitat Comisiei Europene acordarea de fonduri nerambursabile mai mari, de până la 90%, pentru cei care integrează producția cu procesarea. El a afirmat că această solicitare nu a putut fi aprobată, din considerente juridice și, de aceea, ministerul a decis să acorde punctaj suplimentar pentru cei care aplică integrat – producție și procesare, sau invers, pentru cei care procesează, dar nu au o exploatație proprie în care să producă. Aceștia, dacă își vor dezvolta propria exploatație, vor primi punctaj suplimentar, a declarat Daniel Constantin.
Fermierii pot depune proiecte în cadrul Submăsurii 4.2
Pentru a accesa fonduri europene nerambursabile dedicate procesării, fermierii pot depune proiecte în cadrul Submăsurii 4.2 – sprijin pentru investiții în procesarea și marketingul produselor agricole. Beneficiarii acestei măsuri de finanțare pot fi întreprinderile, precum și cooperativele sau grupurile de producători.
În cazul acestei Submăsuri, sprijinul nerambursabil va fi de 50% pentru IMM-uri și grupuri de producători/cooperative și de 40% pentru alte întreprinderi.
Sume maxime acordate:
● 1.000.000 euro/ proiect – pentru IMM, în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
● 1.500.000 euro/ proiect – pentru alte întreprinderi, pentru proiectele care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat;
● 2.500.000 Euro/proiect – pentru investițiile care conduc la un lanț alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum și pentru forme asociative (cooperative și grupuri de producători), în cazul proiectelor care nu presupun investiții care conduc la un lanț alimentar integrat.
România are alocată prin PNDR 2014 – 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.