• Suma nu include însă și activitățile caritabile și filantropice ale parohiilor și mănăstirilor

  • 297 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru susținerea activităților de asistență socială și filantropică din cuprinsul Patriarhiei Române

  • Aproape 43 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina

Biserica Ortodoxă Română a dovedit, din nou, că are grijă de credincioși atât spiritual cât și material. Anul trecut, instituția a oferit aproape 70 de milioane de euro pentru activitățile social-filantropice care desfășurate la nivelul întregii Patriarhii Române. Raportul activității Bisericii pentru anul 2022 care a fost prezentat de Pastriarhul României, săptămâna trecută, la întrunirea membrilor Consiliului Național Bisericesc de la Reședința Patriarhală, arată că această instituție divino-umană nu are ca obiectiv doar sănătatea spirituală și integritatea morală, ci își apleacă foarte mult inima către cei ce se zbat în suferință.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 639, ediția print

An de an, Biserica se implică în îmbunătățirea organizării comunității în general, în intensificarea și îmbunătățirea activității sociale,  contribuie cu resurse umane, financiare și materiale la ajutorarea persoanelor aflate în dificultate. Aceasta vine în întâmpinarea nevoilor familiilor cu mulți copii, bătrânilor singuri, bolnavilor deznădăjduiți, copiilor părăsiți de familii și de societate, oamenilor cărora nu le poartă nimeni de grijă. Numai anul trecut, Biserica a cheltuit peste 69 de milioane de euro pentru activitățile filantropice. 297 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru susținerea activităților de asistență socială și filantropică de la nivelul întregii Patriarhii Române. De asemenea, aproape 43 de milioane de lei au fost cheltuiți pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. La acești bani se mai adaugă și sumele investite de parohii și mănăstiri în activitățile caritabile și filantropice.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: ” Patriarhia Română a continuat să promoveze valorile Ortodoxiei românești”

Datele au fost prezentate de Preafericitul Părinte Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române la reuniunea Consiliului Național Bisericesc, de marți, 7 februarie, de la Reședința Patriarhală. ”Prin toate aceste activități Biserica Ortodoxă Română a rămas fidelă misiunii sale de transmitere a învățăturii Domnului nostru Iisus Hristos în viața cotidiană și a continuat să afirme necesitatea păstrării unității și comuniunii în interiorul Ortodoxiei chiar și în condițiile atât de dificile generate de războiul din apropierea granițelor României. Totodată, Patriarhia Română a continuat să promoveze valorile Ortodoxiei românești în dialogul intercreștin și interreligios, fiind un reper recunoscut în plan european de jertfelnicie, pentru sprijinul consistent spiritual și material acordat zecilor de mii de refugiați din Ucraina. Noi în primul rând mulțumim tuturor eparhiilor, tuturor donatorilor, sponsorilor care au ajutat atât activitățile social-filantropice ale Bisericii însăși, cât și sprijinul oferit refugiaților ucraineni, care a fost un ajutor umanitar exemplar. Sigur, era bine să nu fi avut astfel de ocazii dureroase, dar fiindcă totuși au avut loc, s-a dovedit că poporul român, profund creștinat, este și milostiv. Și această milostivire, această sensibilitate față de omul aflat în suferință s-a exprimat și în dărnicie, în bunătate, în sensibilitate deosebită pentru a ajuta pe vecinii care se află într-o situație foarte dramatic. Exprimăm recunoștință și prețuire față de toți cei care ajută Biserica noastră, clerici și credincioși, mireni, autorități centrale și locale, sponsori și voluntari. Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate și mântuire, ajutor și bucurie în viață”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de Basilica.ro.

Cine formează Consiliul Național Bisericesc?  

Potrivit Patriarhia.ro, Consiliul Național Bisericesc este organismul central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. Este format din 12 membri ai Adunării Naționale Bisericești, câte un cleric și câte un mirean reprezentând fiecare mitropolie din țară, desemnați pe o perioadă de patru ani și pentru cel mult două mandate. Președintele Consiliului este Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. Întrunirea Consiliului Național Bisericesc de săptămâna trecută a avut loc, așadar, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Foto: Basilica.ro