Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a afirmat că în prezent se impune o regândire a importanței direcțiilor de sănătate publică (DSP), în special în ceea ce privește exercitarea atribuțiilor de control.

„Legătura între diversele entități care tratează și structurile de politici și control s-a pierdut în diverse etape, prin descentralizare (…) și în mod evident se impune o regândire a importanței direcțiilor de sănătate publică în această economie, o altă modalitate de a face controalele (…), modul în care se vor face controalele încrucișate între județe, deci structuri din două județe vor controla un al treilea, dar și alte măsuri pe care le vom anunța“, a declarat ministrul Sănătății. Acesta a mai completat spunând că o astfel de clarificare a rolului DSP-urilor se va face începând cu această săptămână.

Ministrul Sănătății a făcut referire și la o altă prioritate a instituției pe care o conduce și anume criza de medici epidemiologi.

 

„Ne interesează și situația medicilor epidemiologi, modalitatea de a stabili infecțiile nosocomiale. Prima concluzie pe care a avut-o analiza noastră în cazul infecțiilor nosocomiale a fost că epidemiologii sunt prea puțini“, a spus ministrul Sănătății, după ce, alături de premierul Dacian Cioloș, a vizitat, la sfârșitul săptămânii trecute, Spitalul de Pediatrie Pitești. Aici au fost tratați inițial mai mulți copiii bolnavi, cu puternice infecții digestive, câțiva dintre aceștia fiind apoi, transferați pentru tratamente mai complexe, în Capitală.