Ministerul Fondurilor Europene anunță beneficiarii care implementează proiecte de extindere şi reabilitare ale reţelelor de apă şi canalizare, finanţate prin POS Mediu, că pot încasa rambusări parţiale din fondurile europene aferente stadiilor intermediare de execuţie a lucrărilor. Această măsură de îmbunătăţire a sistemului de implementare a proiectelor este reglementată de un Ordin comun al ministrului Mediului, Rovana Plumb, şi al ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„Renunţăm la contrângerile artificiale care blocau ritmul de decontare a fondurilor europene. Acum, beneficiarii care au proiecte în derulare, finanţate prin POS Mediu, vor putea primi rambursări parţiale din fonduri europene pentru stadiile intermediare de execuţie a lucrărilor, pe baza unor scrisori de garanţie bancară. Dacă la recepţia proiectului se va constata că acesta nu corespunde standardelor impuse, vor fi executate garanţiile bancare pentru recuperarea sumelor plătite. Luăm această măsură prin care flexibilizăm decontarea fondurilor alocate de UE din trei raţiuni: vrem să le punem beneficiarilor la dispoziţie cât mai repede resursele financiare de care au nevoie, pentru a continua proiectele şi, splimentar, accelerăm ritmul de absorbţie a fondurilor europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

O altă măsură de îmbunătăţire a implementării proiectelor este cea prin care li se dă beneficiarilor posibilitatea de a prelungi contractele de supervizare a lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare până la finalizarea proiectelor. Şi această măsură a fost adoptată printr-un Ordin comun al ministrului Mediului, Rovana Plumb şi al ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

“Este firesc ca firmele care supervizează implementarea proiectelor de apă şi canalizare să-şi asume răspunderea pentru toate avizele şi certificările pe care le-au emis, din momentul începerii implementării unui proiect până la finalizarea acestuia. Din acest motiv, prin acest Ordin permitem prelungirea contractelor de supervizare a unui proiect de lucrări, chiar dacă perioada de implementare a acestuia este mai mare decât cea prevăzută iniţial. Această măsură va uşura substanţial implementarea proiectelor de mediu, care sunt extrem de importante pentru creşterea nivelului de trai al românilor”, a completat Eugen Teodorovici.

Ambele acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 401, din 3 iulie 2013.