Cele mai frumoase concedii de odihnă sunt cele petrecute cu familia şi prietenii la mânăstiri. Iar România se poate lăuda cu unele dintre cele mai interesante lăcaşe de cult din Europa. Chiliile, muzeele din aşezăminte şi ­construcţiile anexe, strâng anual sute de mii de turişti de pretutindeni. Mânăstirile din ţara noastră se înalţă mân-dre într un cadru natural, deosebit de pitoresc şi te aşteaptă să le descoperi frumuseţea. Care sunt cele mai atractive locuri sfinte pe care merită să le vizitezi în vacan-ţă?

Mânăstirea Dervent

Dacă vii dinspre Ostrov poţi admira apa sclipitoare a Dunării şi superba Mânăstire Dervent. Zidurile uriaşe albe şi turlele roşii impunătoare îţi atrag atenţia de la dis-tanţă. Tradiţia spune că în antichitate, în apropiere, la numai doi kilometri de sfânta mânăstire a existat cetatea romană Dervent. Astăzi, dacă ajungi la splendidul lăcaş de cult poţi intra în paraclis unde ai posibilitatea de a te închina în linişte Sfintei ­Cruci, considerată un miracol pentru suferinzii de boli grele. Sau… te poţi ruga în tihnă la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Se spune că rugăciunile făcute aici de turiştii cu probleme de sănătate sunt tămăduitoare. Se crede că icoana Maicii Domnului vindecă afecţiuni grave cum ar fi, diverse tipuri de cancere, paralizii, boli de inimă etc. Mânăstirea dispune de 50 de locuri de cazare, în camere cu 10 paturi şi baie la comun. Iar mâncarea este cea tradiţională dobrogeană, ciorbe de peşte, plachie cu mămăliguţă şi delicoasa plăcintă cu brânză. Rezervarea se face însă, cu o programare în prealabil.

Cum ajungi la obiectivul turistic – Cu mașina personală – pe DN3 de la Constanţa spre vest urmează indicatoarele care arată ridecţia spre Călărași 

Pe DN3 de la Călărași spre sud-est până la trecerea cu bacul 

Cu trenul – de la București până la Călărași 

Cost cazare – 15 lei – 25 de lei de persoană, în funcţie de confort

Date de contact – Mânăstirea Dervent, comuna Ostorv, sat Galiţa, judeţul Constanţa, telefon: 0241/857.707


Mânăstirea Neamţ

De o parte şi de alta a râului Nemţişor, la doar 12 kilometri de Cetatea Neamţului, se ridică mândră Mânăstirea Neamţului, sau Mâ­­năstirea Mânăstirilor după cum a numit-o Grigore Ilisei. Arhitectura impunătoare cu pereţi zidiţi din bolovani de râu şi pietre mărunte, îmbrăcaţi în elemente decorative din ceramică smălţuită, cu ferestre largi prin care lumina pătrunde în întreaga clădire şi dă spre camera mormintelor, fac din lăcaşul de cult locul ideal în care poţi să-ţi recapeţi forţele, să te întorci plin de viaţă şi energie după zilele libere. La mânăstire găseşti lucruri pe care în excursiile efectuate la mare sau la munte, nu le găseşti. Pe lângă peisajele mirifice, te poţi bu-cura din plin de căldura cu care te întâmpină măicuţele şi călugării. În plus, poţi poposi la muzeul mânăstirii unde sunt expuse lucrări ale Sf. Paisie de Neamţ şi traduceri ale ucenicilor săi. Ajuns în locaș te poţi caza într-una din cele 50 de camere single sau apartamente dotate cu mobilier modern şi elegant, cu încălzire centrală, grup sa-nitar propriu, iar micul dejun, prânzul și cina le poți servi la sala de mese. Din meniu nu lipsesc savuroasele supe de pasăre, sărmăluţele cu mămăliguţă şi ardei iute, plăcintele cu poale-n brâu.

Cum ajungila obiectivul turistic – Cu mașina personală pe E85 care duce spre Pașcani și Suceava la circa 15 km de Neamţ 

Cu trenul – de la București până la Piatra Neamţ   

Cost cazare – 15 euro plus 18 euro de persoană un meniu complet.

Date de contact – Comuna Vânători, judeţul Neamţ, telefon: 0233/ 251.580


Mânăstirea Brâncoveni

La 20 de kilometri sud-vest de Slatina, în comuna Brâncoveni te poţi odihni la mânăstirea Brâncoveni, primul aşezământ monahal. Clădirea recunoscută ca monu-ment istoric a fost construită de familia Brâncovenilor şi a fost arsă parţial în timpul războiului turco-austriac din 1716 – 1718 şi grav avariată la cutremurul din 1838. Astăzi însă, este refăcută complet. Construcţia este în formă de cruce şi dispune de un pridvor deschis, susţinut de opt coloane de piatră. Chiliile şi beciurile domneşti sunt şi ele frumos amenajate completează peisajul superb. Deşi a fost reabilitată, s-a păstrat catapeteasma originală din lemn, cu o structură bogat ornamentată, aurită şi uşile masive din lemn de stejar. Şi aici te poţi caza în camerele frumos aranjate de măicuţe slujitoare şi puse la dispoziţia publicului larg. Toate încăperile dispun de încălzire centrală şi băi. În sala de mese poţi servi gustoasele aperitive, ciorbe de legume, de vită, de pui sau porc şi prăjituri specifice bucătăriei olteneşti.

Cum ajungi la obiectivul turistic – Cu mașina personală – din București pe traseul Pitești – Slatina ai de parcurs cam 200 km 

Cu trenul – din București până la Slatina 

Cost cazare – 12 – 15 lei în funcţie de confort.

Date de contact – Comuna Brâncoveni, judeţul Olt, telefon: 0249/417.244