Varza murată pentru iarnă
Ingrediente
Pentru un butoi de 60 kg:
25 kg de varză albă (după preferinţe și câteva verze roșii)
1 legătură de crengi uscate de mărar
1 legătură de crengi de schinduf
2 kg de sare grunjoasă
1 lingură de orez
boabele de la un cocean de porumb
4 rădăcini de hrean.
Mod de preparare:
Curăţă verzele de foile uscate sau tăiate, apoi scoatele miezul și în locul respectiv pune o bucăţică de hrean și o lingură de sare. Lasă-le așa de seara până diminea-ţa și în ziua următoare completează cu sare. Așează fiecare varză în butoi cu partea care are sare, în sus. Adaugă mărarul, schinduful, hreanul, orezul pentru scăderea acidităţii și porumbul pentru intensificarea culorii galbene. Apoi umple cu apă. După circa 4 zile începe pritocirea. Ia un furtun, introdu-l până la fundul butoiul și suflă în el pentru a agita tot conţinutul.
Varză roşie în oţet
Ingrediente
3 kg de varză roșie
0,5 l de oţet
0,5 l de apă
1 lingură de sare.
Mod de preparare:
Toacă varza fideluţă, adaugă sarea și freacă bine în mâini până când începe să se înmoaie și să-și lase zeamă. Pune varza în borcane de 800 gr, iar între timp, dă într-un clocot oţetul cu apa. Toarnă lichidul fierbinte peste varză și închide borcanele ermetic, cu capace. Depozitează-le într-o cămară unde nu e nici prea cald, dar nici rece. Când o servești la masă mai trebuie doar să-i adaugi puţin ulei, și ai o salată delicioasă.