Iată care sunt cele mai eficiente terapii!

Toamna durerile reumatice se intensifică iar netratate din timp, devin insuportabile. Durerea, tulburarea mișcărilor și deformațiile sunt din ce în ce mai frecvente la tinerii cu vârste sub 40 de ani. Din păcate,  dacă nu se administrează din timp un tratament adecvat, bolile reumatismale pot duce la anchiloză și infirmități.   

Șef lucrări dr. farm. primar George Burcea

Facultatea de Farmacie, U.M.F. „Carol Davila” Bucureşti,

Farmacist în Farmaplus

Afecțiunile reumatismale se clasifică în patru grupe mari: 

 boli reumatice articulare și viscerale cu caracter inflamator (din care fac parte reumatismul articular acut, reumatismul articular secundar infecțios, poliartrita reumatoidă, spondilita anchilopoetică, sindromul Reiter;  

 boli reumatismale articulare cu caracter degenerativ (artroze, poliartroze, discartroze); 

 boli reumatismale abarticulare cu caracter inflamator sau degenerativ (mialgii, miozite, tendinite, tenosinovite, bursite, periartrite); 

 manifestări articulare de tip reumatic în alte boli (colagenoze, artrite alergice, boli dismetabolice, boli endocrine, poliartrita psoriazică. 

Pornind de la bazele teoretice prezentate, me­dicația antireumatis­ma­lă se clasifică din punct de vedere terapeutic în trei categorii: medicamen­te antireumatice de bază care au acțiune lentă fără efect antiinflamator și se folosesc ca „terapie de bază” în poliartrita reumatoidă, antiinflamatoare cu efect imediat, dar cu durată scurtă după întreruperea administrării și adjuvante reprezentate de plante și extracte din plante cu acțiune antireumatismală. 

Alimentația  

Regimul alimentar tre­buie să fie alcătuit din le­gume și fructe, preferabil crude, ca atare sau sub formă de sucuri naturale obținute prin presare și strivire. De asemenea, este necesar un aport de calciu crescut (produse lactate, ouă, tărâţe, varză, păpădie, urzici, smochine, seminţe de floarea soarelui) şi chiar diverse produse cu calciu. Este indicat ca produsele cu calciu să fie administrate pe o perioadă îndelungată, minim şase luni, începând din septembrie şi până în aprilie, pentru a acoperi întreaga perioadă mai rece când manifestările reumatice se acutizează. De asemenea, pentru fixarea calciului este necesară vitamina D, care se sintetizează la nivelul pielii sub influenţa razelor U.V. În timpul sezonului rece dacă nu desfășori destule activități afară, în aer liber, este nevoie de aportul de vitamină D, pe care ți-l asiguri fie, prin alimentaţie (ficat de pui sau porc, pește gras, unt, lapte, brânză, gălbenuș de ou), fie din produse comerciale. 

Mișcarea e tratament. Sporturi recomandate și sporturi de evitat  

Exerciţiile fizice sunt extrem de importante pentru terapia reumatismului. Acestea trebuie să nu fie extrem de intense, pentru a nu solicita foarte tare articulațiile, dar trebuie să fie constante și corect efectuate. Bine ar fi ca atunci când vremea permite acest lucru, să faci exercițiile fizice în aer liber. Reține! Tenisul, fotbalul, handbalul, voleiul, rugbyul, sporturile de contact, alergarea „intensivă”, joggingul, cățărarea, antrenamentul cu greutăți, antrenamentul la stepper sau banda de alergat, practicate timp îndelungat, la o intensitate mare pot afecta articulațiile. Exer­cițiile pentru creș­terea masei musculare suprasolicită și pun o presiune mai mare asupra articulațiilor, și trebuie evitate. Pe de altă parte sunt exerciții cu un impact redus asupra ar­ticulațiilor: exercițiile fitness, înotul, ci­clismul, alergarea pe dis­tanțe moderate, acestea fiind recomandate. 

Compresele, băile și masajul cu nămol te ajută să învingi durerile   

Terapiile alternative au fie­care beneficiile dar şi riscurile lor. În cazul acestor terapii cea mai cunoscută este cea care priveşte curele cu nămol terapeutic. Cel mai cunoscut este nămolul de Techirghiol, un produs 100 % natural, fără aditivi, provenind dintr-o zonă ecologică, având o mineralizare cantitativă și calitativă care îl clasifică în fruntea nămolurilor sapropelice din lume (mineralizare totală: 292,3 g %), care poate fi aplicat local sub formă de comprese cu nămol, cataplasme, băi de nămol și masaj cu nămol. Poți să aplici local, geluri speciale antiinflamatorii. 

Stațiunile cu ape termale binefăcătoare  

Balneoterapia este de asemenea extrem de folosită în tratarea reumatismului de aproape 2500 de ani. Printre cele mai cunoscute staţiuni din România unde poţi face băi termale pentru ameliorarea simptomelor reumatismului sunt: Bucureşti (în spate la Casa Presei), Ocna Șugatag (Ma­ra­mureș), Moneasa (Arad), Băile Herculane (Caraș-Severin), Că­ciu­lata-Călimănești (Vâlcea), Geoagiu-Băi (Hunedoara), Băile Felix (Bihor), Sovata (Mureș).