Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat luni că starea de urgență va înceta în 14 mai și va fi înlocuită cu starea de alertă, începând cu data de 15 mai, când se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice sau muzeele, urmând ca eventuale noi măsuri de relaxare să fie dispuse după două săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei de coronavirus.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 497

”Starea de urgență nu va fi prelungită. 14 mai e ultima zi în care avem stare de urgență. Din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra în stare de alertă”, a spus șeful statului, într-o declarație de presă după o ședință la Palatul Cotroceni privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 la care au participat, printre alții, premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă și ministrul Educației, Monica Anisie.

Epidemia NU a trecut. Trebuie să fim, în continuare, foarte responsabili!

”Lucrurile au stat destul de bine, sunt foarte mulțumit de felul în care oamenii au reacționat, au stat acasă și nu am avut încălcări semnificative ale lucrurilor. (…) Situația nu s-a îmbunătățit încă, nu vreau să apară impresia că epidemia a trecut și că suntem în normalitate. Câteva lucruri totuși se schimbă. Repet, epidemia nu a trecut, trebuie să fim foarte responsabili. Indiferent ce auziți la televizor, nu știe nimeni până când durează epidemia. Depinde de noi dacă o controlăm mai bine sau mai puțin bine. După 15 mai putem în principiu să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar nu e bine să exagerăm, deplasările să fie necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Ce se întâmplă mai departe: relaxarea se va face pas cu pas, un astfel de pas fiind de regulă cam de două săptămâni. Următorul calup de relaxare va veni probabil la începutul lunii iunie. Se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice, muzeele. Dar toate în condiții speciale de distanțare, de igienă. Cu toții vom purta mască în spații publice închise, în transportul public în comun”, a mai explicat președintele. Sportul individual, permis în adunări mai mici de trei persoane
”Măsurile de mișcare mai liberă nu se aplică în localitățile în carantină! Deplasările vor fi restricționate pentru a pleca din localitate, cu câteva excepții: în interes de serviciu, probleme medicale, pentru sport individual, mers cu bicicleta. Sporturile individuale vor fi permise, dar cu restricția de a întâlni mai mult de trei persoane. Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire.
Bazele sportive nu se deschid pentru amatori!”, a adăugat șeful statului.