Elvețienii investesc în servicii medicale de înaltă calitate în țara noastră
Românii care vor avea nevoie de asistență medicală de urgență vor fi îngrijiți mult mai bine de echipajele de Salvare. La fel și copiii, care vor fi internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă. Grație unui parteneriat româno-elvețian, marile centre universitare vor instrui mai mulți specialiști în aceste domenii, în care pacienții nu luptă doar cu secundele pentru viața lor, ci și cu lipsa medicilor.
Exodul medicilor a adus prăpădul în spitalele publice. Zeci de mii de specialiști au solicitat certificatul de conformitate în ultimii ani, astfel că, numeroase departamente își desfășoară activitatea cu greu, din cauza numărului extrem de mic de angajați. Medicina de Urgență și Terapia Intensivă, specialitățile în care secundele fac diferența dintre viață și moarte, se confruntă cu cel mai mare deficit de personal. În aceste condiții, misiunea celor care au în mâini viețile bolnavilor este tot mai grea, mai anevoioasă. Și totuși, doctorii rămași încearcă să-și exercite meseria cu profesionalism. Din dorința de a salva din ghearele morții cât mai mulți bolnavi, specialiștii români au încheiat un parteneriat cu cei elvețieni, care vizează acordarea de servicii medicale de calitate superioară. Astfel, România va beneficia de o finanțare de peste 1,5 milioane de franci elvețieni pentru două proiecte menite să îmbunătățească, prin programe de formare, calitatea serviciilor de urgență și a celor din unitățile de terapie intensivă pediatrică. 85% din finanțare va fi acordată de Guvernul Elveției și 15%, de Guvernul României.
“Proiectul are ca obiectiv general îmbunătățirea calității serviciilor de terapie intensivă printr-un program de atestat de terapie intensivă pediatrică. În România avem o problemă serioasă în ceea ce privește deficitul de specialiști. România a ajuns în critica situație în care avem cel mai mic număr de medici raportat la numărul de cetățeni, iar în domeniul anesteziei, terapiei intensive acest deficit atinge cifre îngrijorătoare. Domeniul cel mai deficitar rămâne Terapia Intensivă pediatrică. Specialiștii de la Anestezie Terapie Intensivă (ATI) nu pot acoperi toate necesitățile de servicii de terapie intensivă astfel încât se impune găsirea unor forme de pregătire pentru alte specialități”, a spus ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătății, prof. dr. Dorel Săndesc, într-o conferință de presă.
Pediatrii devin specialiști în ATI
În centrele universitare cu experiență, vor fi organizate centre de formare. Pentru început, vor fi opt centre în care, viitorii specialiști vor fi pregătiți timp de doi ani. Practic, 32 de formatori instruiți, deja, vor pregăti aproximativ 300 de medici. La finele programului, ei vor primi atestate în această specializare. “Va fi un proces în cascadă, formatorii pregătiți în cadrul programului vor continua specializarea colegilor pediatri în ATI”, a mai spus dr. Săndesc.
“Cel de-al doilea proiect vizează îmbunătățirea calității serviciilor de urgență prespitalicești și spitalicești, prin dezvoltarea și implementarea unui program de formare. Beneficiari vor fi utilizatorii serviciilor de urgență. Vor fi organizate cursuri în 15 centre. Vorbim de cursuri de formare profesională de înaltă calitate, în conformitate cu standardele internaționale. Prin aceste cursuri, ne dorim ca echipele de intervenție să dețină cunoștințele și aptitudinile necesare pentru a oferi servicii în conformitate cu standardele internaționale. O parte din rezidenți vor fi formați în medicina de urgență, inclusiv în salvare aeriană și salvare montană”, a explicat dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, la același eveniment, organizat la Centrul de Formare din cadrul Unității de Primire Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București.
Evenimentul s-a bucurat de prezența ambasadorului Elveției în România, Jean-Hubert Lebet.