Drama prin care trec pacienţii ­cu ­probleme de sănătate invalidante

Aproape că nu există problemă de sănătate pe care ţara noastră să o gestioneze atât de bine încât să nu ne situăm cam pe la coada clasamentului European, când vine vorba de accesul la tratament. Cele mai recente date ale Platformei Europene a Sclerozei Multiple situează România pe locul 27 din 33 de state din Europa, în ceea ce privește accesul la servicii medicale al pacienţilor diagnosticaţi cu această boală invalidantă.

Scleroza multiplă este cea mai invalidantă boală a tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Ea afectează de două ori mai multe femei decât bărbaţi și de cele mai multe ori este diagnosticată la vârsta la care responsabilităţile familiale și profesionale sunt considerabile. Potrivit medicilor, simptomele obișnuite includ: oboseală, tulburări sexuale, renale și ale sistemului digestiv, dexteritate scăzută, tulburări de vorbire, de înghiţire, probleme de mobilitate, spasticitate, dificultăţi cognitive, durere și depresie. 

20% dintre bolnavi, în ­pericol, pentru că nu ­primesc tratament  

Până la momentul actual, nicăieri în lume nu a fost descoperit un tratament care să vindece boala, dar există terapii care îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor. Din păcate, România se află printre ultimele ţări europene la capitolul servicii medicale și tratamente dispoibile pentru acești pacienţi. Doar Bulgaria, Bosnia Herţegovina și Belarus se află după noi în clasament. “În ţara noastră 20% dintre pacienţii diagnosticaţi cu scleroză multiplă nu au acces la tratament și stau uneori mai mult de un an pe listele de așteptare. Pentru aceștia nu există o soluţie, pentru că valoarea tratamentului necesar unui bolnav ajunge la 15.000 de euro anual. Astfel, la acest capitol, România se află pe locul  27 din 33 de ţări. Pe un loc și mai codaș, poziţia 29 din 33, se situează România și la capitolul accesului la terapii noi, care sunt deja aprobate și utilizate în alte state europene. La noi, lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizată în ultimii cinci ani, ceea ce înseamnă că în tot acest timp pacienţii români nu au beneficiat de aceleași drepturi la tratament ca ceilalţi europeni”, atenţionează Laurenţiu Lazăr, președintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România. 

Ca să nu fie nevoiţi să ­întrerupă munca, ­pacienţii au nevoie de terapii 

În timp ce pacienţii se plâng că luptă cu boala de zeci de ani, timp în care sunt puși la grele încercări, au pusee majore în care nu-și mai pot controla afecţiunea și nu mai pot să muncească, medicii spun că tratamentul imediat este absolut necesar. “Orice pacient cu scleroză multiplă are nevoie rapid de tratament, pentru că impactul afecţiunii asupra vieţii lui și asupra societăţii este foarte mare. Aceasta este cea mai invalidantă boală a adultului tânăr. Toţi pacienţii au nevoie de tratament imediat, cu o eficienţă crescută și un grad de tolerabilitate mare, pentru a le crește calitatea vieţii”, avertizează prof. dr. Ovidiu Băjenaru, membru al Comitetului Știinţific Medical al Societăţii de Scleroză Multiplă din România.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii: „Programul de scleroză multiplă va continua și în acest an”

Aproximativ 8.000 de români suferă de scleroză multiplă. Dintre aceștia, 2.300 sunt incluși în programul naţional, iar 500 se află pe listele de așteptare. “Și în anul 2013, Ministerul Sănătăţii (MS) a solicitat Casei Naţio­nale de Asigurări de Sănătate continuarea acestui program, bugetul alocat fiind comparabil cu cel de anul trecut, adică în jurul cifrei de 96 milioane de lei. De altfel, în minister există o comisie care analizează și evaluează toate programele naționale de sănătate. Va fi o reașezare a acestora în sensul în care unele programe, care nu sunt urgenţe și nici prioritare nu vor mai fi finanţate, fondurile lor fiind redirijate către programele prioritare. Pentru o mai bună gestionare a managementului și o eficientizare a programelor naţionale de sănătate, MS va înfiinţa Agenţia Naţională de Programe, instituţie subordonată ministerului”, a spus Raed Arafat, luni, în cadrul unei mese rotunde cu tema “Trăind cu scleroză multiplă în România”.