Potrivit unui sondaj INSCOP Research, românii nu au de gând să dea năvală în secțiile de votare la un eventual referendum organizat cu ocazia modificării Constituției.

Așadar, dacă în toamnă va fi organizat un referendum, doar 38,8% dintre alegători sunt siguri că se vor prezenta la urne. Acest procent reprezintă o scădere față de luna martie (43%) sau aprilie (40,8%). Pe de altă parte, se constată o creștere a numărului de indeciși. Dacă în martie aceștia reprezentau 28,7%, iar în aprilie 31,9%, la data sondajului indecișii se cifrau la 40,7%, iar cei care consideră că actuala Constituție nu trebuie schimbată reprezintă 5,3%. În ceea ce priveşte scăderea pragului de validare a referendumului de la 50 la 30%, potrivit sondajului, 31,4% dintre români o consideră o măsură bună care deblochează deciziile, 43,7% o văd ca pe o măsură negativă care afectează democraţia, iar 24,9% au ales varianta nu ştiu/nu răspund. 

Chestionaţi cu privire la forma unicamerală sau bicamerală sub care Parlamentul ar trebui să funcţioneze, cei intervievaţi au răspuns în proporţie de 41,7% că vor legislativ bicameral, considerând că astfel „se evită deciziile abuzive, printr-un control mai bun“ şi în proporţie de 40,3% că vor un legislativ unicameral „în care deciziile se iau mai repede“. La această întrebare 18% dintre cei chestionaţi au ales să nu răspundă.  În ceea ce priveşte atribuţiile Parlamentului în raport cu celelalte puteri ale statului, 18% dintre respondenţi consideră că acestea ar trebui să scadă, 40,5% să rămână la fel, iar 33,2% să crească. Nu ştiu sau nu răspund 8,3% dintre cei chestionaţi. Pentru funcţia prezidenţială, 23,1% cred că atribuţiile ar trebui să scadă, 40% să rămână la fel, și 29,8% să crească. În ceea ce priveşte atribuţiile Guvernului, 12,4% cred că ar trebui scăzute, 42,5% să nu se schimbe, 36,7% să crească.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Re­search în perioada 12-21 iulie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.050 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.