Percepția conaționalilor în criza imigranților
Peste 50% dintre români consideră mic sau foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, iar 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea armatei de a gestiona o criză a imigranților, potrivit unui sondaj recent al IRES.
Totodată, 83% dintre persoanele participante la studiu au declarat că au auzit despre criza imigranților de la granițele Uniunii Europene.
Principalele motive care au generat exodul imigranților din țările de origine sunt, în opinia respondenților, războiul – 51% și sărăcia – 41%, în timp ce principali responsabili pentru criza existentă au fost indicate guvernele din țările de origine – 67%, gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) – 54%, dar și SUA – 36%, Uniunea Europeană – 29%, Rusia – 28% sau Israel – 24%.
Potrivit datelor culese, mai mult de jumătate dintre români – 57% – apreciază drept mic și foarte mic riscul ca România să fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.
Dar, în același timp, mai mult de o treime dintre participanții la studiu – 35% – evaluează România ca fiind ”foarte slab pregătită‘‘ pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent similar – 38% – o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% – cred că țara noastră este pregătită să facă față unei astfel de crize.
Dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, respondenții au creditat Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% multă și foarte multă încredere în capacitatea de a gestiona o astfel de criză, urmată de Jandarmerie – 58%, serviciile de informații – 51%, organizațiile umanitare – 50%, Poliția de Frontieră – 49%, Consiliul Suprem de Apărare a Țării – 39%, autorități locale – 27%.
Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în lista predefinită de instituții, se află Guvernul, în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți au declarat că au mare și foarte mare încredere.
Din datele cercetării a mai reieșit că mai mult de jumătate dintre români – 58% – cred că refugiații ar trebui să aibă dreptul să aleagă țara unde vor să își clădească noua viață.
Românii sunt indeciși când trebuie să își exprime opinia legată de primirea refugiaților în România. Astfel, 65% dintre respondenți au fost de acord total sau parțial ca România să primească un anumit număr de imigranți, în calitate de membru UE. Întrebați de posibilitatea ca refugiații să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.
Studiul referitor la percepția românilor la criza imigrației a fost realizat în perioada 28 – 31 august, la comanda postului de televiziune Digi 24, pe un eșantion de 1.482 indivizi de 18 ani și peste.