Epidemia de rujeolă a ucis şi al 27-lea bebeluş. O fetiţă de numai patru luni, a murit ieri, la Spitalul Judeţean Craiova. Micuţa luase boala de la mama sa, minoră, care la rândul ei nu fusese vaccinată.
Chiar dacă în ultima lună a scăzut numărul cazurilor de rujeolă în judeţ, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj au început deja, verificările pentru a constata situaţia epidemiologică de la Craiova. “Fetița de patru luni provenea din mediul rural, dintr-o comunitate închisă, iar pe data de 10 mai a fost internată cu rujeolă, diagnosticată clinic, boală pe care a contactat-o de la mamă, care era nevaccinată. În cursul zilei de azi vom face o anchetă epidemiologică”, a declarat pentru AGERPRES Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Fetiţa a murit din cauza unor complicaţii respiratorii
Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova confirmă decesul bebeluşului şi spun că acesta ar fi survenit în urma unor complicaţii respiratorii. “Este vorba de un sugar de patru luni cu rujeolă confirmată, cu evoluție nefavorabilă, a făcut complicații respiratorii și în cursul zilei de ieri a decedat. Se pare că sugarul a luat rujeola de la mama sa de 17 ani”, explică dr. Cristina Geormăneanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova. Acesta este cel de-al şaselea deces înregistrat în Dolj de la începutul epidemiei de rujeolă şi până acum. La nivel naţional, este al 27-lea caz de deces prin rujeolă.
Cum se manifestă rujeola
Rujeola sau pojarul cum mai este denumită boala, este provocată de un virus, strâns înrudit cu virusurile pestei bovine sau răpciugii canine. Se trage din virusul care declanşează oreionul şi din virusurile responsabile de apariţia răcelilor. Boala se manifestă prin febră mare, în jur de 40,5 grade, tuse, voce îngroşată, secreţii nazale şi oculare şi o erupţie puternică ce apare mai întâi după urechi, pe faţă şi pe gât, apoi se extinde pe tot corpul.
Cum se transmite boala
Virusul se răspândeşte prin contactul cu picăturile de salivă şi secreţiile nazale pe care bolnavul le împrăştie în jur prin tuse, strănut, vorbire şi în timp ce-şi suflă nasul. Deşi sunt rare cazurile, îmbolnăvirea poate surveni şi în urma contactului cu obiecte contaminate, jucării, mobilier, vasele din care se consumă mâncarea etc. Bolnavul este contagios chiar şi cu trei-patru zile înainte de a resimţi primele manifestări. Acesta este şi motivul pentru care rujeola se răspândeşte cu o repeziciune uimitoare. Persoana afectată trebuie să fie izolată, la domiciliu, cel puţin şapte zile după apariţia erupţiei, fiind în continuare contagios. De regulă, tratamentul se realizează acasă, sub îndrumarea şi supravegherea medicului. Internarea se impune atunci când apar complicaţii. Boala afectează în principal copiii sub şapte ani.
Părinţi, reţineţi! Doar vaccinul poate proteja împotriva contactării virusului. Imunizarea este singura modalitate de a feri copilul de reacţiile virulente ale rujeolei.