Tâncăbești, 4 octombrie 2013

Mai ţineţi minte? Au fost exact cele patru zile, în care s-a natura s-a învineţit de furie. 30 septembrie – 4 octombrie: biciuri rele de ploaie dezlănţuită, vijelii. La Tâncăbeşti, au rupt sălcii zdravene. Sau le-a dislocat, cu mal cu tot. Văzduhul a clocotit, în urlete. În mijlocul toamnei, a bătut iarna, cu grade sub zero.

Final, după urgia furtunii

Peste lacuri, codul galben, a trecut ameninţător în portocaliu. Pentru cei peste 100 de pescari sportivi, încleştarea a fost crâncenă. “Boiliesmania” şi-a confirmat numele dur. Dar şi faima. 

Dincolo de performanţele capturilor, patru zile de stat non stop pe baltă au adus satisfacţia luptei aspre, în toiul stihiei. 

“Crapi de vreme rea”

Aşa i-a numit un pescar îndârjit. Culmea e că timpul urât – nemilos pentru concurenţi – a avut şi o parte pozitivă. Aceea a capturilor. Cum asta? Simplu! Precipitaţiile abundente au oxigenat apa lacului. Vîntul puternic a învolburat-o. A pus-o în mişcare. Chestii care îi sunt tare dragi şi mult pe placul vertebratului acvatic. Ele au scos peştele din lene sau odihnă. Una peste alta, competiţia a fost un succes. Cu un farmec nespus.

“Cu şoşele şi…momele” 

Fără ele nu se poate. Fără reţete de viclenie şi iscusinţă, eşti “pescar de supermarket”. Însă performanţa o obţii numai cu profesionalism. În concurs, s-a pescuit exclusiv cu boilies. Acest tip de momeală s-a folosit la nadă şi la cârlig. Reţeta de lucru? Întâi, e împrăştiată în zona de interes. Să atragă crapul gurmand. Hulpav. Nesătul. Pofticios. Care, pe deasupra, e  şi rafinat. Ştie foarte clar ce-i place. Apreciază calitatea unei mese gustoase. Peştele o înfulecă. Apoi se repede şi la cea din cîrlig. Simplu. Sau cel puțin, aşa pare la citit sau la poveşti. Însă, realitatea e mai complexă. Datorită ei, există competiţii şi campioni.

Concursul

La jumătatea duratei lui, adică după două zile, echipele au făcut schimb de standuri. Cei din locurile mai productive (sectoare) s-au mutat în altele mai puţin bune. Pentru echilibrarea şanselor de concurs. Fair Play. S-a omologat cantitatea celor mai mari cinci peşti. 

Au fost luate în considerare soiurile de crapi, existente aici: crapul românesc, crapul oglindă, buffalo şi amurul. 

„Boiliesmania” rămâne una dintre cele mai pasionanate și speciale competiții, în pescuitul sportiv.

Premiile

Locul 1 –  20.000 de lei

Răzvan Garcea; Cosmin Banică; Robert Sorban. Total – 68,86 kg (Stand Avicola 2 / A13 Stand Pilhan). 

Locul 2 – 10.000 de lei

Florin Murgeanu; Leonte Liviu; Mircea Samoilescu. Total – 64,37 kg

(Stand Pilhan / B7 Stand Salcie) 

Locul 3 – 3.000 de lei

Burcea Ionuţ; Narcis Ulan; Ionuţ Badiţa. 

Total – 59,86 kg

(Stand Scaldatoare / 

A1 Stand Vaci 1) 

Captura Competiţiei – 3 trofee – 3.000 de lei. Total – 17,20 kg

(Nu intră și în Top 5 pești, echipa alegând să o declare captură sau nu) Virgil Zaiţ; Lucian Toderică; Remus Munteanu (A7 – Pontonul 0, Manșa 2)

Capturi zilnice – 1.000 de lei

Ziua 1, Manșa 1: Dani Dan; Nelu Dan; Robert Radu. 

(B3 – Stand Cântar – 12,42 kg)

Ziua 2, Manșa 1: Nini Horn; Nicu Dinescu

(B10 – Stand Stânga Scăldătoare – 11,56 kg). 

Tot ei au câștigat și premiul zilei următoare, cu o captură de 11,07 kg.