Narcis Constantin: „Începând cu 2016, se scrie istoria modernă a orașului nostru!“

Pe 17 martie, a avut loc, în Sala de consiliu a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ”Ion Mincu”, din Bucureşti, conferința de lansare a competiției internaţionale de idei ”Laser Valley – Land of Lights”. Organizată sub egida Ministerului Educaţiei și în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură ”Ion Mincu“, Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară ”Horia Hulubei” și Primăria orașului Măgurele, competiția are ca prim scop identificarea principalelor direcții de dezvoltare urbanistică a orașului Măgurele, în perspectiva potențialului uriaș al proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP).

Premii pentru câștigători

Competiția este adresată echipelor formate din studenți, proaspeți absolvenți sau tineri cercetători din țară și din străinătate. Proiectele pot fi înscrise în concurs în perioada 1 – 5 septembrie 2016, urmând ca anunțarea câș­tigătorilor să aibă loc pe 20 septembrie a.c. Pentru a încuraja tinerii să se înscrie în competiție, organizatorii nu au perceput taxe de înscriere, iar premiile sunt unele importante: locul I – 6.000 de euro, locul II – 4.500 de euro, locul III – 3.500 de euro și trei premii din partea sponsorilor, fiecare în valoare de câte 2.000 de euro.

Juriul este format din profesori renumiți ai universităților de arhitec­tură și design din România, Turcia (Istanbul), Olan­­da, Canada (Montreal) și din Irlanda. Mai multe informații despre concurs pot fi accesate de pe platforma online www.laservalleycompetition.ro.

 

Măgurele, principal pilon de dezvoltare a întregii zone de Sud a României

La conferința de lansare au participat Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, Ioan Ursu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Știin­ți­fică și Inovare, Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, Narcis Constantin, pri­ma­­rul orașului Măgurele, reprezentanți ai Uni­ver­sității ”Ion Mincu” și ai Universității Tehnice de Construcţii din Bucureşti.

”Putem face o poveste de dezvoltare teritorială în Măgurele, pornind de la ştiinţă. Încercăm, de la nivelul administraţiei publice centrale, să construim un mediu high tech care să ducă la o prezenţă internaţională puternică. În toamnă, vrem să discutăm cu cei din comunitatea internaţională despre business hightech la Măgurele”, a declarat Adrian Curaj, ministrul Educaţiei.

Acesta a fost completat de primarul Narcis Constantin, care este de părere că, ”anul 2016 este un an extrem de important pentru orașul Măgurele. Începând cu 2016, se scrie istoria modernă a orașului nostru. Proiectul ELI-NP poate concentra investiții publice și private de peste un miliard de euro, în Măgurele. De aceea, orașul are nevoie de o dezvoltare strategică, bine organizată și controlată, pentru a putea consolida o comunitate durabilă, motivată și cu acces la toate facilitățile necesare. ELI-NP, concursul internațional de arhitectură ”Laser Valley”, Măgurele Science Park, precum și proiectele pe care le voi derula în această primavară – investiții în infrastructură, transport, agrement etc, vor transforma Măgurele într-un nucleu socio-economic puternic ce va revigora județul Ilfov și partea de Sud a Capitalei. Bazându-mă pe strategia Dunării, cred că Măgurele va fi principalul pilon de dezvoltare a întregii zone de Sud a României. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, pun la dipoziție toate resursele logistice, umane, financiare pe care Primăria orașului Măgurele le are”, a spus Narcis Constantin.

 

Tech-hub de ultimă generație

Proiectul ales câștigător ar urma să fie dezvoltat pe suprafața dintre Lacul Mihăilești și Portul 1 Decembrie. Ideea proiectului este crearea unui tech-hub de ultimă generație, în jurul laserului de la Măgurele.

Potrivit ministrului Educației, investiția în dezvoltarea orașului și a spațiului din jur se va face pe parcursul următorilor 10-15 ani, cu fonduri private și structurale. „Suntem undeva la jumătate de miliard de euro azi, dar cred că am putea depăși 2 miliarde de euro în parteneriat public-privat, în următorii 10 ani“, a explicat ministrul Adrian Curaj. Acesta a mai spus că, pe ”lista scurtă“ se vor afla 30 de proiecte, dintre care nouă vor ajunge în fază finală.

„Toate proiectele din lista scurtă vor fi prezentate în centrul orașului Măgurele, astfel încât comunitatea să vadă și ea cum va fi afectată. (…) Ca țintă, am vrea 100 de idei de proiecte și sunt convins că vom avea. Deja sunt trimise invitații la 150 de școli de urbanism din Europa. Mă aștept să vină și din afara Europei“, a adăugat ministrul.