Procedura de licitație electronică, cea mai importantă etapă a achiziției pentru vaccinul antigripal, s-a încheiat joi, 16 noiembrie, informează Ministerul Sănătății. Deoarece în urma licitației, vaccinul va fi cumpărat la un preț mai bun decât cel din anii anteriori, vor fi achiziționate cantități duble de vaccin antigripal, permițând astfel vaccinarea unui număr mai mare de persoane.

După 10 zile de la încheierea procedurii de licitație electronică, perioadă prevazută prin lege pentru formularea contestațiilor, se poate  semna acordul –cadru și contractele subsecvente în baza cărora vor fi livrate vaccinurile antigripale. Este pentru prima dată când Ministerul Sănătății va încheia un acord –cadru pentru achiziția vaccinului antigripal pentru o perioadă de doi ani.

Prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății: “Livrarea va fi facută în funcție de necesarul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică”

“Încheiem acorduri – cadru  pentru toate vaccinurile, în așa fel incât să nu mai ajungem în situația ca, la inceputul anului viitor, din cauza faptului că nu a pornit procedura de achiziție, să ne confruntăm din nou cu lipsa de vaccinuri. Termenele de livrare vor fi stabilite astfel încât să existe predictibilitate în ceea ce privește necesarul de vaccinuri, iar livrarea să fie facută în funcție de necesarul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat prof. dr. Florian Bodog, ministrul Sănătății.

Încă nu s-au înregistrat cazuri de gripă în acest sezon, în România

În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății vor fi imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS și ECDC. Conform ultimelor date furnizate de către Institutul de Sănătate Publică, pe teritoriul României nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat pentru această perioadă.